Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп" ще информира БНР през целия ден за движението на вота

От агенцията призоваха гласоподавателите да се отзовават за екзитпол

Снимка: БГНЕС

Партньор на БНР в изборния ден е агенция "Галъп", която през целия ден ще следи движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати.

"Агенцията, която представлявам през тази година, наследява вече една 30-годишна традиция. Изследователският център е основан през 1991 година и като представители на българската социология досега имаме много успехи в правденето на екзитпола. Затова използвам повода заедно с БНР да си пожелаем  в тази изключително трудна изборна кампания и изборен ден, трудни за провеждане и предвиждане, ние отново да сме полезни на слушателите", изтъкна изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.

„Активността може да се окаже основен фактор не само заради броя гласуващи. Уплахата от вируса действа различно на различните типове електорати, което означава, че може да повлияе на структурата на вота, още повече, че активността определя и бариерата“, коментира той в предаването „Рано в неделя“.

Лошото време може да бъде двойна възможност: както плюс, така и минус, смята социологът. Според него някои хора ще се откажат да гласуват, но пък други, отказвайки се от плановете си за уикенда, ще останат по-близо до урните.

Снимка: Ани Петрова, БНР

Пред БНР Симеонов апелира гласоподавателите да се отзовават и да се включват в екзитпола, провеждан от агенцията, и увери, че той не е опасно занимание, защото се извършва самостоятелно.

„През целия изборен ден, с определена стъпка, гласоподавателите ще бъдат призовавани да повторят, разбира се, тайно, своя вот в една много бърза лична анкета, с което ние ще имаме информация за изборните резултати още в края на самия изборен ден, а през целия ден ще имаме информация за изборната активност. Използвам повода  да призова всички гласоподаватели да се отзовават на поканата на екзитпол. Екзитполът е гарантирано и безопасен, защото се спазват всички противоепидемични правила, освен това екзитполът е самостоятелно занимание, както и самото гласуване, затова и скупчване на хора не би следвало да може да се допусне." 

Особено при забавяне на официалните резултати и официалното броене, именно екзитполът може да се окаже надеждният ориентир за обществото, подчерта Първан Симеонов.  

Повече информация ще откриете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна