Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори и празник за католическата общност у нас

Католици се събраха в храм "Св. Павел от Кръста" в Русе за Великден

| обновено на 04.04.21 в 10:04
Епископ Страхил Каваленов и отец Валтер Гора
Снимка: Ася Пенчева

Католическата общност празнува Великден. В Русе празникът започна снощи с вечерна литургия точно в 20 часа и продължи почти до полунощ.

Литургията в католическата църква бе водена от епископ Страхил Каваленов и отец Валтер Гора, а участие в нея взеха десетки християни, преминали през великия пост и очакващи с открити сърца Възкресение Христово. Службата в храм "Св. Павел от Кръста" в Русе се предаваше пряко и по интернет и така всички членове на католическата общност имаха възможност да бъдат причастни към молитвата и радостта в храма.

Монсеньор Страхил Каваленов се обърна към вярващите и ги поощри:

"Периодът е труден. Миналата година Великден беше един странен Великден, почти без вярващи в църквата и въпреки това, където и да бяхме ние, които вярваме в Господа - победител на злото и на смъртта, ние преживяхме тази радост от неговото Възкресение. Така ще направим тази година и сигурен съм, братя и сестри, че тази вяра, която утвърждава нашата надежда и която ни помага с любов да гледаме на всичко онова, което се случа около пас, ще направи така, че тези празници да бъдат прекрасни както винаги. Вземайки участие в Пасхалната радост ние, въпреки всичко, където и да сме и в каквито и обстоятелства да се намираме, ще продължим този път на спасението, който ни води светлината на Господа - умрял и възкръснал за наше спасение".

По време на службата в проповедта си епископът отново припомни, че и във времето на пандемия християните не бива да губят надежда и да помагат на онези, които се нуждаят.

Каква е надеждата на хората в деня, в който ще празнуват и ще гласуват?

"Да не сме разделени, да станем едно цяло и да повярваме, че има една сила, която ни ръководи. Бог е един, да няма разделение - това е най-важното".

"Бог ни дава свобода, той ни освобождава, изцелява ни, той ни е изкупил, той е умрял на кръста. Заради нас го е направил, не заради други някой друг, заради всички хора. Точно затова се е жертвал, за да бъдем свободни".

Великден празнуват и арменците в Силистра.

Литургия в над 400-годишната църква „Света Богородица“ ще бъде отслужена следващата неделя от свещеник от Русе, тъй като в Силистра няма такъв, съобщи Екатерина Тодорова, председател на арменското настоятелство. Храмът е считан за най-стария арменски действащ храм в България.

За празника арменците приготвят козунаци и боядисват яйца в червено. Според исторически свидетелства арменците са сред най-старите жители на дунавския град. 


„Тъй като Бог уважава човека, той влага в него частица от своята божественост, която е свободата. Правото на избор е божествена привилегия, която човекът сред всички други създания на земята единствено има“, изтъкна монсиньор Страхил Каваленов в интервю за предаването „Преди всички“.

„Ако се вгледаме в своята история с очите на вярващ, ще открием тези знаци на Божията близост, как Бог ни направлява в нашия път към правилния избор“, допълни монсиньор Каваленов.

Бог не ни е обещал един лесен, комфортен живот на земята според критериите на съвременния свят и изобщо на света от всяка една историческа епоха“, отбеляза още духовникът пред БНР. 

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени