Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК спря машинното гласуване във Велико Търново

| обновено на 04.04.21 в 12:20
Димитър Димитров, говорител на ЦИК
Снимка: БГНЕС

Днес гласуваме за нов парламент. Секциите отвориха врати в 7 ч. и ще затварят в 20 часа вечерта – с възможност да се гласува до 21.00 ч., ако пред помещенията има още желаещи. За 240 депутатски места в 45-ото Народно събрание се борят 6895 кандидати. Общо 30 партии и коалиции участват в изборите днес. Над 6 700 000 са избирателите в предварителните списъци. В страната ще може да се гласува в над 12 000 секции, като в 9398 от тях има и машини.

Всички секции в страната са отворили и в тях се гласува, сочат постъпилите данни в ЦИК .

Централната избирателна комисия взе решение да се спре гласуването с машини във Велико ТърновоПричината – за една от регистрираните формации в електронната бюлетина преференциите не са коректни.

След установяване на сгрешени по ред преференции на кандидати на една от коалициите, гласуването продължава само с хартиена бюлетина в 320 секции в област Велико Търново. Говорителят на ЦИК Таня Цанева обясни:
"Да бъде прекратено гласуването с машини в целия изборен район на Велико Търново и да даде указания при преброяване на гласовете, след края на изборния ден, гласувалите машинно да бъде водещо начало номерът на листата, за който са гласували хората, вече упражнили гласа си с машини".

Вотът на избирателя ще бъде отчетен като факт, а не като намерение, обясни още Таня Цанева. 

"Ние ще проверим за подобно несъответствие и в Добрич". 

Проблем с черни вместо сини химикалки е имало в секции в Бургас. Районната избирателна комисия на място ще излезе с решение да бъде зачетен гласът на избирателите. Проблемът е бил отстранен. 

Местните власти в секция в Моасак-Франция не са разрешили откриването ѝ и хората ще бъдат пренасочени да гласуват в близка секция. 

283 са подвижните секции за хора с увреждания, 199 в болнични заведения, тези за карантинираните са 46, а 12 - в местата за задържане. Избирателната активнсост към 12 ч. не е съобщена от централната избирателна комисия, а сигналите за нарушения в социалните мрежи не падат под ударите на закона.

В ЦИК бяха докладвани и сигнали от Горна Оряховица и Велико Търново, че на граждани се отказва да гласуват с машина.

Докладчикът Мария Бойкинова обясни:

"В Горна Оряховица и Велико Търново им е казано да гласуват с машинно гласуване". 

Секциите, в които се гласува машинно, вече са по-малко и заради технически проблем с машините – 9388. В тези 10 секции гласуването ще става само с хартиена бюлетина, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров уточни за БНР:

"Това, което вчера се случи в ЦИК, е, че беше взето едно решение, с което на практика се допълва процедурата по одитиране и във всеки район три от машините ще бъдат одитирани с преброяване на разписките. Принципът на избора на тези три, ще бъде случаен и ще бъде обявен в края на изборния ден. Освен това имаме съобщение за една неработеща машина в Горна Оряховица, но това е сигнал. Не сме разследвали случая. Също, най-вероятно около 10 машини не са могли да бъдат стартирани по начина, по който е описано в кодекса или в нашите правила."

Точният брой на подвижните избирателни секции по болници и за карантинирани

"Към 11 часа ще можем да покажем цялата статистика, включително и броя на членове на секционни комисии, колко са мъжете, колко са жените, ако някой иска да следи числата в статистиката".

Има ли сигнали за нарушения в предизборния ден и до днес

"Няма сериозни сигнали. Повечето от сигналите са приети за сведение или препратени към някоя комисия, която би се занимавала с нарушение, да кажем СЕМ или пък комисията по дискриминация, но сериозни сигнали за нарушения в предизборната тишина, която е до края на изборния ден днес, нямаме".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна