Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с машините за гласуване

| обновено на 04.04.21 в 17:40
Автор:
Снимка: Ани Петрова

В област Пазарджик са получени 4 сигнала за технически проблеми с машините за гласуване, които са отстранени. Масово хората предпочитат гласуването с хартиени бюлетини, тъй като при машинното гласуване се налага да се правят по 3-4 опита. Председателят на РИК-Пазарджик Антони Върбев заяви, че проблемите са единични и към момента няма да се спира машинното гласуване в областта:

"Най-вероятно проблемите са технически. Те не са свързани с дейността на съответния РИК. Най-вероятно са свързани със самите машини като машина. При нас СИК-овете са инструктирани. При нас в РИК има текстова машина. Хиляди пъти сме пробвали да въведем една и съща карта и просто пише: "Картата е използвана". Най-вероятно е софтуерен проблем. Ние нямаме никакви правомощия над тази машина".

В две секции в Смолянска област е преустановен машинният вот заради проблеми с машините, съобщиха от РИК-Смолян. В секция в Чепеларе машината за гласуване изобщо не е стартирала. В секция 24 в Смолян машината е започнала нормално работа, но в хода на гласуването е блокирало печатащото устройство.

За проблеми с машинното гласуване в няколко секции в Ямболска област сигнализираха председатели на комисии. Проблемите с машините се отстраняват, но междувременно избирателите не успяват да гласуват с тях и се насочват към хартиената бюлетина. Председателят на 18-а секция Димитър Шивачев заяви за БНР: "Около 20 минутки имаше проблем с машината. Наложи се да извикаме техник, но като цяло хората предпочитат хартиената бюлетина". 

Сигнали за неработещи коректно машини са подадени и в РИК, поясни председателят Екатерина Янева. "72-ра секция – трети случай в комисията, при машинно гласуване, което е установено без разпечатване на разписка. Обадиха ми се и от село Скалица". 

В една от избирателните секции в Ловеч е преустановено машинното гласуване заради софтуерен проблем, който не може да бъде отстранен.

Технически проблем спря машинното гласуване за около половин час в една от секциите на 75-то училище в столичния квартал "Факултета".

След началото на изборния ден трима гласоподаватели предпочетоха машинния вот, след което машината отказа да работи. Захаринка Иванова трябваше да чака намесата на техник, който оказа се в същото време отстранявал технически проблем в секция в друго училище. "Искам да гласувам машинно, искам да пробвам. В края на краищата нормално е, 21 век сме. Работят с компютри от 1985 година. Не може ли да се справят с една машина. Нещо машината им  се опитва да ги саботира".

Още преди обед пред 10-те секции се извиха огромни опашки. Заради противоепидемичните мерки членовете на избирателните комисии пускаха по един избирател вътре.

ЦИК очаква проверка и на РИК - Добрич за несъответствията при преференциитеПроблемът е софтуерен. За една от коалициите под номер 110 в преференциите се появява име на кандидат под друг номер в листата, за номер 112 е вярно само първото име на кандидата.

По-рано днес централната избирателна комисия взе решение да се спре машинното гласуване във Велико Търново. Причината – за една от регистрираните формации в електронната бюлетина преференциите не са коректни.

Окончателният протокол от машините за гласуване във Велико Търново трябва да се разпечата след края на изборния ден. Това е принципното решение на Централната избирателна комисия в отговор на запитване от Районната избирателна комисия Велико Търново кога трябва да се разпечата финалния протокол, след като стана ясно, че гласуването с машини се прекратява.

Резултатите от машината ще се отпечатват и ще се попълват в протоколите на секционните комисии. Такива указания даде още Комисията.

От заседанието на ЦИК стана ясно още, че са две неработещите машини в изборен район Разград, които не могат да се поправят от техниците. Там гласуването ще продължи само с хартиени бюлетини, като часът на спирането на машините ще се посочи в секционния протокол. Такива са указанията на ЦИК към РИК-Разград.

За проблеми с машинното гласуване в няколко секции и в Ямболска област, сигнализираха председатели на комисии. Проблемите с машините се отстраняват, но междувременно избирателите не успяват да гласуват с тях и се насочват към хартиената бюлетина. Председателят на 18-а секция Димитър Шивачев обясни: "Около 20 минути имаше блокиране на машината. Наложи се да извикаме техник. Той я оправи, след което вотът продължи, но хората като цяло все още предпочитат гласуване на хартия".

Сигнали за неработещи коректно машини са подадени в Районната избирателна комисия, каза нейният председател Екатерина Янева:

"72-ра секция, трети случай в комисията при машинно гласуване, което е установено без разпечатване на разписка. Обадиха ми се от село Скалица".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна