Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК решава за машинното гласуване в област Добрич след сигнали за грешки

| обновено на 04.04.21 в 14:09
Снимка: Ани Петрова

Централната избирателна комисия събира информация за несъответствията при преференциите в изборната бюлетина, въведена на машините за изборен район Добрич. Проблемът е софтуерен.

За една от коалициите под номер 110 в преференциите се появява име на кандидат под друг номер в листата, за номер 112 е вярно само първото име на кандидата.

За друга формация при натискане на преференция 109 не излиза име. В бюлетината на машините липсва и квадратчето „не подкрепям никого“.

В две училища в СИК е имало и опит за гласуване с неистински документи. Полицията и районната прокуратура извършват проверка.

Предложението в Добрич да се спре гласуването с машини бе оттеглено, след като част от членовете на ЦИК се обявиха против.

Дискутира се дали е възможно, ако машинният вот там продължи, да бъдат отчетени коректно подадените гласове за преференциите.

Окончателно решение на ЦИК за Добрич се очаква по късно.

По-рано беше съобщено, че след подадени редица сигнали за разменени имена и номера на кандидати от различни партии, както и на възможност за гласуване с „не подкрепям никого“ в област Добрич започва поетапното преустановяване на гласуването чрез машини:

„Имаме сигнали от секции, поетапно преустановяваме, очакваме ЦИК да се поизнесе, сезирани са. Има разменени, дублиращи имена, липсва квадратчето „не подкрепям никого“, казаха от РИК . 

Подаден е сигнал и за гласуване с фалшиво ЕГН в една от секциите в Добрич, лицето е задържано и е предадено на прокуратурата.

Окончателно решение на ЦИК за Добрич очакваме по късно през деня. 
ЦИК вече взе кардиналното решение за област Велико Търново към 11 часа да бъде спряно машинното гласуване там заради проблем, който е довел до разбъркване на преференциите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Машина за гласуване на изборите

Защо се стигна до спирането на машинния вот във Великотърновско

В сигнала на политическата сила се посочва, че при машинно гласуване с преференция 101 излиза името на седмия в листата, а имената на първите трима кандидати се изписват на по-долни места и това не позволява правилно гласуване и подвежда..

обновено на 04.04.21 в 12:25
Димитър Димитров, говорител на ЦИК

ЦИК спря машинното гласуване във Велико Търново

Днес гласуваме за нов парламент. Секциите отвориха врати в 7 ч. и ще затварят в 20 часа вечерта – с възможност да се гласува до 21.00 ч., ако пред помещенията има още желаещи.  За 240 депутатски места в 45-ото Народно събрание се борят 6895..

обновено на 04.04.21 в 12:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя,..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да..

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев...

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния..

публикувано на 04.07.24 в 20:44