Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещият чай удвоява риска от рак на хранопровода

След като запарите чая, изчакайте 3-4 минути температурата да слезе под 65 градуса, преди да надигнете чашата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наблюдение на 500 000 души в продължение на няколко години показва, че редовната консумация на прекалено горещ чай с температура над 65 градуса увеличава риска от развитие на рак на хранопровода. За това съобщава турското издание „Джумхуриет“.

Според гастроентеролога проф. Ведат Герал, този рак е шестата причина за смърт в света.

"Това е сериозно заболяване. Според проучвания в източната част на Турция, Китай, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, поради консумацията на чай и топли напитки в големи количества, рак на хранопровода се наблюдава много често," отбеляза лекарят.

Рискът от развитие на това заболяване се увеличава, ако човек пуши и пие алкохолни напитки.

"Ако пушач пие много горещ чай, рискът от развитие на рак се удвоява, а ако пие и алкохол, тогава се увеличава пет пъти", каза Герал.

Професорът съветва да не се пие чай, ако е толкова горещ, че е невъзможно да се вземе чаша с него в ръка. Той препоръча да изчакате три до четири минути, преди да изпиете прясно сварената напитка.
Добре е също да консумирате не повече от три до четири чаши чай на ден, каза специалистът.

Предопреждението и рискът важат и за много гореща вода.

Експертът обърна внимание на факта, че най-важният симптом на това заболяване е нарушеното преглъщане. В този случай е добре незабавно да се консултирате с лекар за преглед, ендоскопия и биопсия, за да откриете патологията навреме и да я излекувате.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени