Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: Ако избирателите искаха ГЕРБ да си почине, щяха да го покажат с вота си

Големият губещ на тези избори е БСП, смята анализаторът от Института за дясна политика

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова

Една от приятните изненади е, че големият губещ на тези избори е БСП. Това мнение изрази пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика.

„Не ме изненадва, че ГЕРБ е първа политическа сила. Изненадва ме високият резултат на „Има такъв народ“ и ме изненадва в положителен аспект по-високият спрямо социологическите прогнози резултат на „Демократична България“. Изненадва ме и това, че най-вероятно г-жа Манолова ще е част от следващия парламент, но не всички изненади трябва да са приятни.“

ГЕРБ е на власт 12 години и не е особено трудно да се прехвърлят всички негативи на управляващите, особено в условия на икономическа криза, смята Харизанов.

Ако избирателите искаха ГЕРБ да си почине, щяха да го покажат с вота си. Не споделям мнението, че е по-добре ГЕРБ да остане в опозиция.“

„Демократична България“ нямат политическата възможност да са част или подкрепящи бъдещо управление на ГЕРБ заради инерцията, която са събрали. В управление, конструирано около ГЕРБ, те би трябвало да останат в опозиция и си мисля, че това и ще направят“, коментира Харизанов.

Относно формулите програмно управление и правителство на националното спасение Харизанов изтъкна, че българският преход е успял да унищожи „всички тези звучащи красиво формулировки“.

Остава неясно с кого ДПС ще реализира „професионално и красиво разчертаните си послания“, посочи още анализаторът.

Предстои да видим как оттук нататък ще се развие поведението на „Има такъв народ“, след като вече не са политически проект, обвит в мистерия, а парламентарно представена партия, отбеляза Георги Харизанов.

Какво според него е предложил в изявлението си късно снощи премиерът Бойко Борисов?

„Не мисля, че е предложил експертен кабинет. Предложи най-добрите хора да застанат на масата и да съставят правителство от всички партии, но това не е експертен кабинет. В ГЕРБ експертите са политически лица. /…/ Това, което предложи, е всеки да даде най-добрите си хора и да се състави правителство, което да продължи да работи и да извежда страната да края на годината.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна