Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Динев: Силен дисбаланс в полза на дясното

Партията на Слави Трифонов е за по-мекия патриотизъм и израз на антисистемния вот

Снимка: БГНЕС

„Наблюдаваме силен дисбаланс в полза на дясното след вота на 4 април и влизащите в новия парламент 6 партии. Това означава, че голяма част от политическите партии в България, ориентирани към дясно-икономически, тоест пропазарни политики, сякаш не намират алтернативи в своите програми да предложат социално-икономически промени, които са в интерес на работещите“, заяви пред БНР политологът Ивайло Динев.

Тези партии говорят повече от гледна точка на бизнеса, на малките и средни предприятия, но у нас все още има голям процент бедни хора, тук са най-високите нива на неравенства, хора, живеещи в материални лишения. Сякаш партиите не се интересуват дори от тези въпроси, а как да вдигнат мобилизацията на вота“, коментира още в „Преди всички“ политологът.

Ивайло Динев

По думите му лявото в България има няколко проблема - че през годините се отиде към партии, които хората избират заради лидера, борбата срещу корупцията също е водеща, а никой не казва какво ще се прави с икономическите проблеми и конфликти, кой ще задвижи нещата.

"Влизането в парламента на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" означава влизането на по-мекия патриотизъм, което е важно за динамиката на политическата система в България, която навлиза в трансформация. Отпадат традиционните патриотични и националистически формации, а навлиза партия, която е израз на антиситемен вот, пряка демокрация и тази идея за народа като основна движещата точка", посочи още Динев. 

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!