Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова протегна ръка към ИТН, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ заради Летище София

| обновено на 06.04.21 в 17:30
Председателят на БСП Корнелия Нинова отправи призива си на брифинг в централата на партията.
Снимка: БГНЕС

БСП подава ръка на три от партиите, които влизат в Народното събрание. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от лидерите на формациите „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ още днес да излязат с позиция относно концесията на летище София.

По думите на Нинова на заседанието на правителството утре ще бъде гласувано да се отсрочат плащанията на концесионера на летището за срок от 10 години, но той ще получава такси и дивиденти за своята дейност.

„Готвят се на оперативно заседание, тоест не публично, а тайно, да отложат в 12 без 5 плащанията на концесионера на летище София за 10 години, но да го допуснат да управлява летището и да се ползва от правата си, включително събиране на такси и увеличаване на цена на билети.

Това правителство в оставка по закон трябва да осигури функционирането на държавата до избора на ново, разбира се, но вече няма нито моралното, нито политическото право да взема такива ключови решения за бъдещето на страната.

Както знаете, ние четири години се борим срещу тази сделка като единствена опозиция в Народното събрание“, каза Нинова.

От БСП алармираха още, че в последния момент кабинетът „Борисов-3“ сменя директори на ключови предприятия в страната, в това число и ръководители на болници.

„Започнали са смяна на неудобни директори на болници и ускоряване на процедури за продажба на общински болници там, където ГЕРБ има мнозинство - кметове и общински съветници“, каза Нинова.

Потърсени за реакция от БНР от „Демократична България“ и от партия „Има такъв народ“ заявиха, че към този момент няма да коментират.

В отговор на въпрос ще подкрепи ли искането на БСП да се обявят срещу концесията на Летище София съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова призова БСП да гласуват за предлаганата от тях Комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ и проведените обществени поръчки в новия парламент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна