Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сатиричният театър посреща рожден ден с празнична пищност

Награди "Златен кукерикон", премиера и "кресло" за Татяна Лолова са предвидени за деня

Снимка: natfiz.bg

Сатиричният театър “Алеко Константинов” ще раздаде своите награди “Златен кукерикон” 2021 за постижения в хумора и сатирата в българския театър. Това ще се случи на 7 април.

Тогава ще бъде и премиерата на “Сатирично кабаре - място за похвали и оплаквания”. Автор на концепцията е Калин Сърменов, който е директор на театъра и Михаела Кацарова. Постановката е на Калин Сърменов.

“7 април освен, че е Денят на всички лекари, което за нас става все по-важно, е и рожденият ден на Сатиричния театър. Може би има някаква връзка между това, че ние лекуваме хората с чувството за хумор и сатирата и в същото време Денят на лекарите.

На този ден раздаваме и наградите “Златен кукерикон”, а един проект “Сатирично кабаре”, който може би 4 години го отлагам и непрекъснато искам все повече и повече. Миналата година трябваше на 30 март да излезе и разбира се, го отложихме. Наистина се надявам да придадем на 7 април една празнична пищност и пищна атмосфера с “Кабарето”, казва Калин Сърменов

Директорът на театъра разказа също, че през последните години от Сатиричния театър са започнали емоционална кампания да запазят паметта за славата на актьори от близкото минало.

“Понеже виждам как живеем в едни динамични времена, в които никой никого не зачита. Лъжата, обидата, грубият език се настаниха много лесно във взаимоотношенията ни. Затова смятам, че наша задача е да се опитаме припомним на младите кои са били преди тях. Какво хората са направили, по какъв начин трябва си уважаваме труда”.

Във връзка с тази памет в театъра за нарекли “кресла” местата, посветени на основателите и вдъхновителите на Сатиричния театър. Татяна Лолова, която скоро си отиде, днес ще получи своето “кресло”.

Чуйте повече в разговора на Катя Василева с Калин Сърменов в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени