Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защита на личните данни в интернет – какви са начините

Как да предпазите личните си данни в интернет?

Темата коментира в “Нашият ден“ Росен Генчев, IT експерти и предприемач:

“Тъжната истина е, че не е много лесна задача да опазим личните си данни, дори за хора, които имат добро познание. Скоростта, с която тази инфраструктура и тези услуги се развиват, е толкова голяма, че е много трудно да се следват всичките потенциални проблеми.

Движим се с прекалено голяма скорост и това поражда много проблеми от всякакво естество. Реално погледнато, човек вече има истинска и дигитална идентичност и нейното открадване е много лесно.

Това не засяга само хората като индивидуалности, засяга и бизнеса, защото както хората, така и бизнесът имат дигитална идентичност. Представете си какво ще стане, ако някой хакне уебстраницата на вашата фирма и подмени, без да разберете, линкове и услуги. Нещата стават много сложни особено за по-модерните бизнеси.“


Фабрични пароли

“Един от честите начини за проникване във вътрешни мрежи е следният – хората си купуват някакво устройство, което има интернет свързаност,  и не променят фабричната парола. Хакерите могат да имат потенциално достъп до тези пароли и с нещо, което им отнема няколко минути, да имат достъп до вътрешната ви мрежа.

Фабричните пароли са по-малко надеждни, защото някой по веригата ги знае. И ако имате списъка с тези пароли, те може да са уникални за съответните фабрични номера и т.н. Начинът да се пробие тази парола, когато имате подготвен списък, е значително по-лесен, отколкото, когато вие я поставяте.

Това е много голям проблем, някои хора дори имат опасение, че камерите към техните телевизори могат да се включват, без те да разбират.

Винаги съм бил радетел на цифровите технологии, но не бих бил съвсем спокоен, ако изборите бяха изцяло електронни. Виждате, че при добрите стари бюлетини – може да има манипулации, но не можеш да ги направиш накуп, което затруднява измамите. В момента, ако пробиете един имейл сървър, получавате накуп много голямо количество информация.“


Как да се предпазим

“Най-важното нещо е да не се сваля пиратски софтуер на устройствата – независимо дали са телефони, дали са компютри. Това крие огромен риск да се даде достъп до личния компютър на други хора.

Ако е добре направен софтуерът, който ви атакува, не можете да разберете по нищо. Един от индикаторите е, че вие не правите нищо, а компютърът започва да работи на 100%.

Вторият принцип е, ако ползвате телефон, нека винаги да бъде обновен до последна версия. Проблемът е, че много производители спират да ъпдейтват операционната система след една-две години. И телефонът е със стара операционна система, в която могат да бъдат намерени уязвимости, които да не бъдат оправени и съответно да станете жертва през телефона ви.“

Приложенията

“Ако приложенията се свалят от официалните магазини, е много трудно да заразят устройството. Превърнете своят имейл в крепост на вашата сигурност.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна