Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата “Осинови кошер” в помощ на пчеларите

Снимка: Грийнпийс България

Макар и с размер само няколко сантиметра, пчелите са едни от най-важните обитатели на Земята. Те имат ключова роля в опрашването на растенията, а освен това благодарение на тях получаваме мед и восък. Но освен че са толкова ценни, пчелите са много деликатни създания, които реагират на различни промени. 

Напоследък ставаме свидетели на масови измирания на пчели, като един от последните сигнали е от средата на март в Бургаска област. Близо 2000 семейства са загинали, а според производители и специалисти това може да се дължи както на използването на пестициди от земеделците, така и на недостатъчно хранителни запаси.

Всичко това прави дейността на пчеларите все по-трудна и те имат нужда от помощ, за да оцелеят. Една от последните инициативи в тяхна помощ е “Осинови кошер”. Благодарение на нея всеки може да осинови кошер само с няколко клика на мишката. Така той подпомага избран от него производител, а в замяна – получава вкусен и качествен мед.

Владимир Василев, мениджър “Маркетинг и продажби” в istinskimed.bg, напомня, че медът съдържа различни витамини и минерали, което го прави нашата естествена аптечка вкъщи, но за да го има, производителите имат нужда от помощ. Василев припомня, че е много важно какво слагаме на трапезата си, защото именно чрез храната можем да лекуваме тялото си. 

Още за ползите от меда, както и повече информация за инициативата “Осинови кошер”, можете да чуете от Владимир Василев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна