Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Киното като психоаналитично преживяване

Снимка: @NBUCenterForTheBook

Интересна и интригуваща книга на немския  психоаналитик и преподавател в Международния психоаналитичен университет в Берлин, проф. Андреас Хамбургер, беше представена на 1 април във виртуалното пространство пред заинтересованите български читатели. „Филмова психоанализа: Несъзнаваното в киното – киното в несъзнаваното“ е втората книга,  която може да бъде прочетена на български, по темата, разглеждаща киното като психоаналитично преживяване.

Първата – „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“ е с автор българският психоаналитик и преподавател в НБУ доктор Светлозар Василев. Той беше модератор на събитието и в разговор за предаването „Време и половина“ сподели, че двете книги се различават, но и допълват.

Аз съм описал различните подходи към психоанализата на киноизкуството, но моят акцент е най-вече върху двадесет филма, които  анализирам от гледна точка на зрителското преживяване, докато професор Хамбургер акцентира върху самата методология.“

Професор Андреас Хамбургер заедно със своята съпруга от български произход Вивиан Праматарова-Хамбургер от дълги години развиват метода „Анализ на зрителското преживяване“ най-вече в Мюнхен, но и в много други немски градове. От 2009 г. те са в контакт с българските психоаналитици, като от тогава и у нас се провеждат срещите „Психоанализа и кино“.

Какво точно представлява анализът на филмовото преживяване, както и повече за книгата „Филмова психоанализа: Несъзнаваното в киното – киното в несъзнаваното“ можете да чуете от разговора с доктор Светлозар Василев в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.