Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мразенето е като войната и мира – няма край

Френска жена е наказана с публично бръснене на главата, 1944 г.
Снимка: Wikimedia

В Деня на световното здраве гостите в предаването припомнят, че д-р Йозеф Менгеле също е бил доктор. Правел си експерименти с деца на „ундерменши“, които „така и така ще умрат“... Не бил садист, давал шоколадчета, после много от децата не издържали експериментите. Менгеле издържал – имал дълъг живот в Южна Америка.

Но и след Втората световна война мразенето и наказанията не свършват – хиляди жени от Франция, Дания, Холандия са остригани до голо, щото били „немски курви“. А в Норвегия над 12 000 деца, родени от норвежки жени и немски бащи по проекта „Лебенсборн“, са пратени по приюти за душевноболни и подлагани на унижения и репресии.

С проф. Искра Баева, проф. Алберт Бенбасат, журналиста Георги Тошев и писателя Христо Стоянов става разговор за военната и поствоенната омраза по етнически и политически признак. Спомниха и Ани-Фрид Люнгста – едно от тези „неправилни“ норвежки деца, станало после член на групата АББА.

Става дума и за това, че всичко започва с идеите – а там философите и писателите са начело. Едни са използвани като оръжие на националсоциазма – като Ницше, други са му симпатизирали – като Кнут Хамсун и Езра Паунд, трети са загубили живота си в ожесточението на войната – като Вапцаров или Райко Алексиев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.