Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

8 април е Международен ден на ромите

Снимка: Архив, БНР

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война.

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

Още през 1990 г., по време на ІV Световен ромски конгрес на Международната организация "Романо юнион" са приети ромски химн и знаме.

Химнът е популярната и в България песен "Джелем, джелем". Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало "чакра". То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Чуйте какво очакват от новите народни представители ромите от столичния кв. „Факултета“ - работа, чист въздух, канализация, „да асфалтират улиците, да не бягаме в другите държави“, да няма етническо разделение.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.