Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите отчитат крехка тенденция към спадане на заболяемостта от Covid-19

Очаква се заповед за частично разхлабване на ограничителните мерки

| обновено на 08.04.21 в 12:46
Брифингът на Националния оперативен щаб.
Снимка: БГНЕС

Отчита се спад на заболелите през последните дни. До края на деня се очаква заповед на здравния министър за частично разхлабване на ограничителните мерки. Вероятно в нея ще бъдат включени и големите магазини за нехранителни стоки.

Здравните власти отчитат спад на заболелите от Cоvid-19 с тенденция за намаляване на натиска към болниците.

Председателят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски:

„Това са крехки тенденции. Не би трябвало да се акцентира върху отговорността на всеки един към процесите, които се развиват в пандемията“, каза той.

Доц. Ангел Кунчев каза, че тенденцията продължава втора седмица, като първо е имало задържане, а тази седмица и лек спад на случаите.

„Разбира се, това не трябва да ни успокоява, защото все още хоспитализациите и хората, настанени в интензивни отделения поддържат високи стойностиНо като положителност на тестовете, и като заболяемост и смъртност, данните за тази втора вълна, трета всъщност, са по-ниски отколкото през втората вълна през ноември“, добави Кунчев.

До края на деня се очаква заповед на здравния министър за разхлабването на ограничителните мерки, вероятно в нея ще бъдат включени и големите магазини.

„Няма да направим сто процента това, което те искат. Вероятно ще сложим квадратни метри за един човек, които ще бъдат може би между 8 и 10 квадратни метра“.

Здравните власти заявиха, че в България не са регистрирани случаи на образуване на кръвни съсиреци след поставяне на ваксината на „АстраЗенека“.

„Тези хора, които са с поставена ваксина на „АстраЗенека“, нека да не се притесняват, нека да бъдат спокойни“, каза проф. Ангелов.

Имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“ у нас ще продължи, но ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 години.

„Като в тази възрастова група да не се прилага при жени, които имат повишен риск от тромбоза“, каза здравният министър.

„Всеки един лекар в страната знае какви са рисковите фактори за тромбоза и следователно в информираното съгласие и в разговора с пациента трябва да предлага различна ваксина от „АстраЗенека“ в тази възрастова група“, добави той. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна