Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Прокурор по разследването на главния противоречи на Конституцията

| обновено на 09.04.21 в 18:13

Прокурорът, който да разследва главния или както го нарича президента Румен Радев "особеният" прокурор, беше регламентиран на финала на 44-то НС с гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти.  Според БХК,  изборът с гласовете на 15 от членовете на Висшия съдебен съвет не е достатъчна гаранция за независимостта на избрания "при един влиятелен сред прокурорите главен прокурор", а посочването на специализирания съд за компетентен да съди Обвинител номер едно и неговите заместници прави съда "извънреден", което е изрично забранено в Конституцията, са категорични от Хелзинскския прокурор. 

И още - за да  възможен изобщо контрол върху главния прокурор, неговите правомощия трябва да бъдат ограничени, но не и чрез  създаването на противоречаща на Конституцията правна фигура.

Неправителствената организация депозира становището си ден преди крайния срок, определен от Конституционния съд за позиции на  юристи и организации.  В преобладаващите от тях  фигурата на прокурора, разследващ главния, е определена или като противоконституционна, или като лишена от практически смисъл. 

Вчера аргументи за противоконституционност изложиха и от Висшия съдебен съвет. Това стана малко след като съдебните кадровици замразиха процедурата за избор на разследващ Обвинител номер едно и заместниците му до произнасянето на конституционните съдии,  което се очаква да стане в първите дни на май.

Заради делото по искане на президента вчера съдебните кадровици спряха процедурата до окончателното произнасяне на конституционните съдии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна