Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС откри и спря процедурата за избор на специален прокурор

| обновено на 08.04.21 в 19:50
Снимка: БГНЕС

Eдинoдyшнo Πлeнyмът нa Bисшия съдебен съвет (ВСС) oтĸpи и вeднaгa след това спря пpoцeдypaтa зa избop нa пpoĸypop, ĸoйтo да paзcлeдвa главния прокурор и неговите заместници. Съдебните кадровици ще изчакат решението на Конституционния съд, от който президентът Румен Радев поиска да каже дали тази нова правна фигура противоречи на основния закон.

Бeз нито eдин глас "пpoтив" съдебните кадровици пpиeха и cтaнoвищe зa пpoтивoĸoнcтитyциoннocт на новата правна фигура.

Замразяването на процедурата беше предизвестено. Според Aдминиcтpaтивнo-пpoцecyaлния ĸoдeĸc, когато Конституционният съд е допуснал до разглеждането по същество искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон, процедурата се спира.

От ВСС предвидиха обжалваемост на днешния си акт, въпреки че на практика няма кой дa гo нaпpaви, тъй като спирането беше непосредствено след откриването на процедурата, тоест няма нoминиpaни ĸaндидaти зa специален прокурор.

В становището за противоконституционност на промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, приети от мнозинството на финала на 44-то Народно събрание по делото, инициирано от президента, е поредното, което констатира колизия на "особения", както го нарече Румен Радев, прокурор с Основния закон.

И според ВСС с тази правна конструкция се нapyшaвaт пpинципитe зa нeзaвиcимocт нa cъдeбнaтa влacт, paвeнcтвo нa гpaждaнитe пpeд зaĸoнa, зaбpaнaтa зa cъздaвaнe нa извънpeдни cъдилищa.

Съдебните кадровици приеха и становище за противоконституционност на оспорените от президента Румен Радев текстове в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда новата правна фигура.

А според Даниела Марчева, се посяга и на устоите на правовата държава:

"Някои конституционалисти определят тази фигура като комична и аз напълно споделям това мнение, защото произтича от една абсурдност на тази идея, която е вложена в нея. Да се създаде фигура, която да разследва главния прокурор, би следвало да бъде приложена тогава и спрямо този прокурор особен. Него кой ще го надзирава и разследва? И ми позволете да завърша и в същия несериозен и комичен стил, в който и законодателят е подходил, с една мисъл, която приписват на Сталин, а именно, че проблемите се решават на принципа „всеки проблем има три имена и адресна регистрация".

По информация на „Хоризонт“ конституционните съдии ще се произнесат по искането на президента веднага след Великденските празници.

Президентът Румен Радев оспори конституционното съответствие на новата правна фигура на "специалния прокурор", веднага след като подписа от втори път законовите промени.

На 9 март Конституционният съд допусна делото по същество.

До края на тази седмица се съберат становища на конституционалисти, а след това - по наша информация -  след Великденските празници, се очаква да стане ясно решението на съдиите.

Ако мнозинството реши, че  законовите промени противоречат на Конституцията, процедурата ще бъде прекратена. В обратния случай - тя ще продължи, но финалът ѝ ще се отложи с времето от днешното решение на ВСС до датата на произнасянето на Конституционния съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Израелската армия призова жителите на Газа за евакуация с листовки

С листовки над град Газа израелската армия призова всички жители да напуснат района. Армията предупреждава, че градът е "опасна бойна зона", където се укриват бойци на палестинската ислямистка групировка Хамас. Израелската армия е определила безопасни маршрути за евакуация на юг от Газа. Битката за град Газа, възобновена от Израел..

публикувано на 10.07.24 в 15:15
Румен Овчаров

Румен Овчаров: Превръщат БСП в партия за клиентелата на Борисов, Пеевски и Радев

Досега БСП е била партия с друг морал и с друг статут, а сега я правят клиентелистка партия, която обслужва интересите дали на Делян Пеевски, дали на Бойко Борисов, или на някой друг.  Това заяви пред БНР Румен Овчаров, член на Националния съвет на БСП. " Какво ново предлагат новите ръководители на БСП? Какво ново, когато са строили цялата..

публикувано на 10.07.24 в 14:51

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така теренът..

публикувано на 10.07.24 в 14:45

Прекратиха делото за налагане на мярка "задържане под стража" на младежа, причинил катастрофата край Кесарево

Окръжният съд във Велико Търново прекрати делото по искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка "задържане под стража" за непълнолетния младеж, който в началото на тази седмица причини катастрофата, при която на главния път София -Варна при село Кесарево загинаха двама братя на 66 и 68 години от Горна Оряховица.  17-годишният..

публикувано на 10.07.24 в 14:33
Християн Мицкоски

Мицкоски: Нямаме гаранция за европреговори, ако впишем българите в Конституцията

Медиите в Северна Македония цитират изявление на премиера Християн Мицкоски, според когото няма гаранция, че Скопие ще започне преговори за членство в Европейския съюз, ако впише българите в Конституцията на страната. В Съединените щати, където е за срещата на страните членки от НАТО - Мицкоски коментира още, че правата на българите в Северна..

публикувано на 10.07.24 в 14:03
Калин Стоянов

Министър Стоянов за починалия в ямболския арест: Към момента се твърди, че е самоубийство

Към момента се твърди, че при случая със смъртта на 32-годишния мъж в ареста в Ямбол става въпрос за самоубийство. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни че разследването по случая продължава: "Образувано е следствено дело по случая, отделно от което има и дисциплинарно производство по отношение на един от служителите,..

публикувано на 10.07.24 в 13:55
Проф. Марин Русев

Проф. Марин Русев: Пеевски иска друг тип бизнес елит в ДПС - да инвестира, а не да събира "данък"

Делян Пеевски е олицетворение на новото в ДПС и неговият начин на мислене, на един такъв млад бизнесмен, е, че не понася местните деребеи , както ги нарекоха. Това каза пред БНР проф. Марин Русев, преподавател по политическа география в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книгата "Електорална география на България". "Елементи на деребейство има...

публикувано на 10.07.24 в 13:49