Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Атанасов: „Демократична България“ има готовност да ѝ бъде връчен мандат

Министрите да напуснат НС, иначе рискуваме конституционна криза

Снимка: БГНЕС

„В момента се борят две тенденции - кабинет без ГЕРБ или нови избори. Има рискове за държавата и при единия, и при другия вариант. Утре сме свикали заседание, за да обсъдим тези въпроси... В политиката има базови принцип, един от тях е, че подкрепата в политиката се търси, не се носи на тепсия“. Това каза пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“. 

Той посочи, че Демократична България“ има готовност да ѝ бъде връчен мандат

„Въпрос на добра политическа воля е да се концентрира обществената подкрепа, която имат партиите на протеста, за да се получи мнозинство в парламента и съставяне на правителство... Основният въпрос, който трябва да бъде решен, е - ще се състави ли правителство, или ще се отиде на нови избори“. 

В предаването „Неделя 150“ Атанасов допълни: 

„Има и един технически въпрос за решаване - цялото правителство на Борисов без един министър са избрани за народни представители, а според Конституцията това е несъвместимо. Съществува риск при гласуване в Народното събрание решенията да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Министрите трябва да напуснат Народното събрание, рискуваме да влезем в конституционна криза“. 

Според Атанасов е важно управлението на парите на гражданите, което е задължение на парламента, а не на премиера, както досега. 

„Искаме да се изясни финансовото състояние на държавата. Важен проблем за решаване е здравната криза. Това са важни въпроси, които искат бързи решения“. 

Интервюто с Атанас Атанасов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!