Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков: Заявката за подкрепа на правителство на Слави Трифонов е непремерена

Според него трябва да се възстанови колективният разум в БСП

Снимка: БГНЕС

Заявката за подкрепа за правителство на Слави Трифонов е непремерена... Трябва да запазим достойнство, като заявим политическите темели, които за нас са важни... Всички сега бягат от отговорността кой ще е виновен за най-вероятните бързи предсрочни избори. Отговорността се носи пропорционално на изборния резултат“. Това каза пред БНР Крум Зарков, член на Изпълнителното бюро на БСП в оставка. 

Според него, „тъй като политиците непрекъснато намират начин да се измъкват, да се снишават, да бягат от отговорност, заради това сме в такава ситуация и колкото и анализаторите да се опитват да редят ребуси, тя е политически невъзможна“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ Зарков очерта три причини за резултатите от изборите за БСП

Политическа, партийна и организационна. Основната политическа причина е в амбивалентното поведение към кандидатурата на президента Румен Радев. Трябваше да заявим еднозначно подкрепата си към него... Прекият избор на лидер на БСП е важна реформа, която извършихме. Но ние не станахме свидетели на консолидация, а на продължаващо разделение. Партията ни има необходимост от консолидация... БСП няма толкова нужда от лидер, колкото отново да заприлича на общност. Това важи и за България. Трябва ни ръководител, който да освободи потенциала на хората“. 

По думите на Крум Зарков „оставката на Корнелия Нинова е персонална отговорност, но тя трябва да признае, че лидерският въпрос е отворен“:  

Нинова не може да бъде сменена тук и сега, има процедури. Следователно е необходимо тя да разбере ситуацията, в която се намира, дългогодишните ѝ критици да не се изкушават да търсят реванш веднага, а всички ние да заработим за консолидацията на партията, а не за допълнителното ѝ разединение. Трябва да възстановим колективния разум в партията и то още в събота на Националния съвет“. 

Прогнозата на Зарков е за предсрочни парламентарни избори

Интервюто с Крум Зарков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!