Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критикуват Би Би Си, че прекалила с отразяването на смъртта на принц Филип

С две минути мълчание бе почетена паметта на съпруга на кралица Елизабет Втора преди мача на Тотнъм и Манчестър Юнайтед в Лондон в неделя.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция Ройтерс и вестник „Гардиън“ съобщиха, че Би Би Си е била засипана с оплаквания, че е отделила прекалено много внимание на отразяването на смъртта на принц Филип, съпруга на британската кралица, в резултат на което е отпаднала голяма част от други програми, които се радват на голям зрителски интерес.

Подобно на всички медии Би Би Си прекъсна нормалните си предавания по радиото и телевизията минути след като Бъкингамският дворец обяви смъртта на херцога на Единбург в петък.

Много от предаванията обаче по-късно също отстъпиха място за отразяване на събитието и това явно не се е харесало на зрителите.

Паднаха епизод от любимия сериал на британците EastEnders, популярното градинарско предаване Gardeners’ World  и финалът на MasterChef, за да бъдат излъчени предварително записани клипове, в които децата на принц Филип му отдават почит.

На интернет страница на Би Би Си бе написано: „Получихме оплаквания за обширното отразяване на смъртта на принц Филип“, без да се посочва бройката на оплакванията.

Някои редовни зрители на Би Би Си написали в Туитър, че корпорацията реагирала като медия в съветски стил, бълваща пропаганда, но други смятат, че обвиненията са несправедливи при отразяването на такава важна новина. Говорител на Би Би Си е отклонил коментар по въпроса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!