Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 години от първия полет на човек в Космоса

| обновено на 12.04.21 в 19:30
Юрий Гагарин, 12 април 1961 г.
Снимка: Ройтерс

В Русия тържествено се отбелязва Международният ден на космонавтиката. На днешния 12 април преди 60 години пилотираният космически кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда прави една пълна обиколка около Земята.

На територията на цялата страна са организирани изложби, концерти и екскурзии, посветени на първия полет на човек в Космоса.

В училищата се състоя традиционният за днешния ден гагарински час под наслов „Космосът – това сме ние“.

Петимата руски космонавти на борда на Международната космическа станция поздравиха сънародниците си по случай празника.

Президентът Владимир Путин замина за Саратовска област, където ще посети Музея на Юрий Гагарин и ще оглави заседание, посветено на развитието на космическия отрасъл.

А ето какво разказа за Юрий Гагарин пред БНР дългогодишният инструктор в Центъра за подготовка на космонавти академик Йосиф Давидов:

"Беше много руски човек - доброжелателен, с открита душа към всички. Разбираше, че трябва да отдаде дан на хората, които го направиха това, което стана, а именно Гагарин. Като летец-космонавт и като човек разбираше, че трябва да издържи и изпитанието, което се нарича "изпитание на славата и известността"".

Генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заявява в поздравлението си по повод днешния празник, че Русия е на прага на важна промяна в космонавтиката - преход към нова ракетно-космическа техника, изследвания на Луната, включително и с космонавти.

Годишнината ще бъде отбелязана в редица градове у нас. В Плевен ще бъдат представени изложби, посветени на днешния Международен ден на авиацията и космонавтиката. Снимки показват посещението на първия космонавт Юрий Гагарин в града през май 1961-ва година.

Сливенският астроклуб "Проксима" организира виртуална среща с астроном и космически блогър от 19 часа в Google Meet.

Музеят на авиацията в Крумово предлага изложба на открито и експозиция със снимки на първия български космонавт Георги Иванов, правени по време на полета му преди 42 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени