Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 години от първия полет на човек в Космоса – събития в Руския дом в София

Снимка: ciudad-futura.net

Навършват се 60 години от първия полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 година пилотираният космически кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда прави една пълна обиколка на Земята за 108 минути.

След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз – най-високата награда в СССР. След полета с „Восток 1“ Юрий Гагарин е част от резервния екипаж на „Союз 1“, който се разбива при приземяване. Заместник-директор е на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име. Гагарин загива при катастрофа с пилотиран от него самолет през 1968 година.

Как отбелязват тази толкова важна за цялото човечество дата в Руския дом в София, разказва в “Нашият ден“ Владимир Ястреба, ръководител на отдел “Кино“.

“Пожелавам на хората да мечтаят и да им се сбъдват мечтите, защото, когато излетя Юрий Гагарин, всички момчета дори и момичета мечтаеха да станат космонавти. 1961 г. на практика всички новородени момчета бяха наречени Юрий, които до ден днешен празнуват този празник не само като рожден ден, но и като велика дата.

Организирахме за празника следните мероприятия: в 10.30 ч. в град Банкя, където е паметникът на Гагарин, ще положим цветя в памет на този велик човек. Ще присъства и посланикът на Русия – г-жа Елеонора Митрофанова и първият български космонавт – Георги Иванов, на когото благодарим. Всеки може да се включи.

Събитие ще има през целия ден, но в 12 часа в Руския дом ще има тържествено откриване на фотоизложба, посветена на 60-годишнината от полета на първия човек в Космоса. Там също ще присъстват посланикът на Русия и първият български космонавт.

Вечерта ще има прожекция на два филма, посветени на полета на Гагарин. Единият е от 1961 г. – “Човекът се завърна от Космоса“. Предполагам, че много хора не са гледали този филм. И филмът “Гагарин“, който също е много интересен от 2015 г., от 18.30 часа в Малката зала на Руския дом.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!