Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чалга

“Чалга” е понятие, което ярко описва сбор на социокултурни явления – от музикални предпочитания, през взаимоотношенията с другите, до светогледа. В това издание на дискусионното предаване “Гласът на времето” се обсъждат генезисът и съвременните проявления на явлението чалга – както в народопсихологията, така и в културата и в политиката. Поводът е много ясен – официалното влизане във властта на най-популярното лице на чалгата в България – Слави Трифонов.

Дискусия за културния, социален и политически феномен на чалгата в България.

Ивайло Нойзи Цветков: “Чалгата е на първото ниво”.

Силвия Недкова: “Чалгата е нов културен болшевизъм”.

Ивайло Нойзи Цветков: “20 години Слави беше в субкултурен смисъл статукво, но сега се превръща и в политическо статукво. И тези, които гласуват за него, гласуват по чисто фенски причини и това е много опасно”.

Силвия Недкова: “По-опасна е чалгата в историята”.

От чалгата като музика, през чалгата в интерпретирането на историята, до “етиловия патриотизъм” като чалга и политиката, идваща от чалга пазара.

Защо комунистите измислят чалгата? Какво отговаря Слави Трифонов на въпроса “Переш ли пари на "Мултигруп”? Защо Слави изглежда космополитен в очите на българите по света? Щеше ли да има протести през 2013 г., ако Делян Пеевски приличаше на Джони Деп? Защо чалгата и политиката се мислят и в естетически код?

В звуковите файлове можете да чуете:

Дискусия с участието на Ивайло Нойзи Цветков и Силвия Недкова; Изкуствоведките Весела Ножарова и Светлана Куюмджиева за изложбата “Изкушението чалга”, изкуството и политиката, социолингвиста Емилия Славова за езика между шоуто и политиката. Учителката по пиано на Станислав Трифонов – Александра Владимирова; Анкета от Плевен за чалгата и политиката.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна