Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Столичната библиотека от 12 до 22 април

Тематична експозиция припомня подвига на Гагарин отпреди 60 години

Снимка: libsofia.bg

Документална изложба, посветена на 60-годишнината от първия полет на човек в космоса, ще бъде открита от 17 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека.

Тя припомня, че на 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб "Восток" съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин (9.3.1934 – 27.3.1968) извършва една обиколка на Земята и става първият човек в историята, полетял в космоса.

Тези 108 звездни минути в живота на Гагарин слагат началото на космическата одисея на човечеството.

Експозицията се състои от книги и албуми на български и руски автори от колекциите на Столичната библиотека и Руския център по темите: космонавтика (история, ракетостроене, космонавти, съвместни съветско-български полети), записки, разкази на космонавти и посветени на тях произведения. Фотосите пресъздават емоцията на хората на този ден след новината за полета на Гагарин, разказа пред Радио София Мариана Максимова, ръководител на Руския център в библиотеката. Тя припомни, че в програмата „Интеркосмос“ България е единствената държава, която участва с двама свои космонавти.

Освен спомените на съветските космонавти Герман Титов, Андриан Николаев, Валентина Терешкова и други, в изложбата може да се види и книгата на първия българин, летят в космоса – Георги Иванов, както и информация за дубльорите (за България са Александър Александров и Красимир Стоянов).

Фотосите са предоставени от Руския дом (Руския културно-информационен център в София).

Изложбата "60 години от първия полет на човек в космоса" ще може да се разгледа до 22 април 2021 г.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Мариана Максимова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени