Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Табаков: Русия и Китай съгласувано тестват администрацията на САЩ

Нито Москва, нито Киев са мотивирани да бъде разрешен конфликтът в Източна Украйна, смята той

Мартин Табаков
Снимка: Стопкадър, bTV

"Посредством милитаризиращия инструмент във външната си политиката, Русия се опитва да постигне отстъпки в дипломатическия формат, в който тя е ангажирана с Украйна - Нормандската група, където, по отношение на конфликта с Киев, Москва иска отстъпки от Франция и Германия, което може да е една от основните причини Русия да се опира на тези военни маневри до границата с Украйна". Това обясни пред БНР д-р Мартин Табаков, политолог и международен анализатор, който коментира нарастващото напрежение между Русия и Украйна.

Той предложи и друго възможно обяснение на тази ескалация:

"Не изключвам възможността това да е първият тест от страна на Русия на новата администрация във Вашингтон. Подобен тест има и от страна на Китай, става дума за натиска, който Пекин упражнява върху Тайван. Допускам, че може да има съгласуване между китайските и руските власти за тестване на американската администрация и нейната реторика".   

Д-р Табаков коментира като доста рискова за украинските власти хипотезата, че Русия е била провокирана от подготовка за нападение срещу проруските сепаратистки области в Източна Украйна:

"Дълбоко се съмнявам, че украинските власти биха си позволили подобна провокация, защото те няма какво да спечелят, ако този конфликт мине от дипломатическата арена на военната".

Според него нито Москва, нито Киев са мотивирани да бъде разрешен конфликтът, какъвто се развива той в момента, защото за Русия това е спънка за бъдещо членство на Украйна в НАТО, от друга страна - за Киев нормативната база за разрешаване на конфликта е неприемлива, защото в нея пише кои са стъпките:

"Една от тези стъпки за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна е промяна на украинската конституция по отношение на даване на специален статут на Луганск и Донецк и да проведе избори там, като това се случи преди да бъдат оттеглени руските прокси сили".

Отговорността е смесена, не е само руска или украинска, защото и двете държави нарушават Минските споразумения, обобщи международният анализатор.

Интервюто на Снежана Иванова с Мартин Табаков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени