Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призова Русия да се въздържа от допълнително изостряне на конфликта в Източна Украйна

Утре генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква в Брюксел външния министър на Украйна

| обновено на 12.04.21 в 19:32
Горловка, Украйна, 28 януари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано отправи апел към Русия да се въздържа от по-нататъшни действия, които могат да изострят допълнително конфликта в Източна Украйна:

„Призоваваме властите на Русия да не предприемат стъпки, които могат да доведат до допълнително напрежение. Също така властите трябва да увеличат усилията за прилагането на споразуменията от Минск.

Продължават разговорите на различни нива – страни членки и институции. Предстои въпросът се разгледа на Съвет "Външни министри" идния понеделник“, посочи Петер Стано.

Той подчерта, че ЕС и страните членки наблюдават със загриженост влошаването на обстановката в Източна Украйна, както и струпването на руски войски на границата с Източна Украйна.

Русия е разположила повече от 40 000-на войска на източната граница на Украйна и още толкова в Крим, обявиха властите в Киев. В коментар по казуса външният министър на Русия Сергей Лавров заяви:

„Задават се въпроси какво прави Руската федерация на границата с Украйна. Отговорът е много прост. Ние живеем там. Това е нашата страна“.

По-рано беше съобщено, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е отправил заявка за телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, но отговор от Москва няма. За това предаде Ройтерс, като се позова на говорителка на Зеленски.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна заяви, че през последните дни в Кремъл не е постъпвало искане от Зеленски за телефонен разговор с Путин.

Междувременно от щаб-квартирата на НАТО съобщиха, че утре генералният секретар Йенс Столтенберг очаква в Брюксел външния министър на Украйна. Визитата на Дмитро Кулеба ще съвпадне с тази на държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкън и шефа на Пентагона Лойд Остин.

Снимка, предоставена от украинската президентска пресслужба, показва украинския държавен глава Володимир Зеленски по време на работното му посещение в източноукраинската зона на конфликт, 9 април 2021 г. Украйна не иска нова гореща война с Русия, но е готова да защити в случай на военна атака, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за EFE-EPA по-рано през деня. Кулеба обвини Русия за най-голямото военно струпване на границата на Украйна от 2014 г. насам и каза, че това е опит за сплашване на Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна