Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа" - "От фермата до трапезата"

50% намаление на използването на пестициди,  поне 20% намаление на използването на изкуствени торове, 50% намаление на продажбите на антимикробни средства за селскостопанските животни, 25% от земеделската земя да бъде обработвана по правилата за био земеделие – това са основните цели, поставени в стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“.

Тя отчита неразривните връзки между здравето на хората, здравето на обществата и здравето на планетата.

„Всички граждани и всички оператори във веригите за създаване на стойност — както в ЕС, така и извън него  трябва да усетят ползите от извършването на справедлив преход, особено след пандемията от Covid-19 и в условията на икономически спад“, четем в документа, който описва стратегията.

В същото време там се казва, че за успеха на възстановяването и прехода е много важно да се гарантира устойчив поминък за производителите, които все още изостават по отношение на доходите.

За целите на стратегията, новите възможности, но и предизвикателства разговаряме с проф. Владислав Попов, заместник - ректор на Аграрния университет в Пловдив, специалист в областта на биоземеделието.

Стратегията няма да се реализира лесно, но тя е правилният път за развитие, който акцентира върху здравето на хората и екологията, каза проф. Попов.

Той уточни, че неравномерното развитие на страните от ЕС, различните им климатични особености и технологично развитие ще изискват прецизиране на плановете на национално ниво и европейска солидарност. Много е важно, че и сега има действащи програми, с които се поощрява биологичното земеделие, които ще са в помощ на стопаните.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.