Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Михайлова: Планът за възстановяване не може да бъде заложник

Искра Михайлова
Снимка: БГНЕС

По Плана за възстановяване и устойчивост на Европа България може да получи 12 милиарда лева. Досега Националният план е вече обсъждан със заинтересовани страни.

На 9 април вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че срокът за представяне на Националния план в Брюксел е до 30 април, и че планът е съгласуван в голяма степен с Европейската комисия, както и че няма намерение да го ревизира или внася, ако се избере ново правителство, различно от кабинет на ГЕРБ.

„Изненадана съм от това изказване, защото Планът не може да бъде заложник на това кое правителство в момента управлява България“ каза пред БНР Искра Михайлова, евродепутат от ДПС в Европейския парламент.

„Това е план, който позволява на страната ни да се възползва от подкрепа, отделена от ЕС за нас, в ситуация, която в момента не е най-блестяща – здравно и икономически. Тепърва ще разбираме какви са последиците в икономиката от пандемията и колко е важна тази помощ“, поясни още Михайлова.

По думите ѝ планът е част от общата архитектура на ЕС за подкрепа на страните членки от последиците на пандемията.

„Дълго се обсъждаше в парламента възможностите за отделяне на заемен капитал, взимане на кредити от името на ЕС и пренасочване на този ресурс към страните членки. Този план ще ни даде възможност много бързо да се възстановим като икономика в периода – 2021-2024 г. - като грантове и кредитен капитал. Това е възможност за бърза реакция за възстановяване на икономиката. Първият вариант, разработен под ръководството на Томислав Дончев, отговаряше до много голяма степен на изискванията на ЕК. Може да се направят корекции след първите консултации, но след това идват изборите и после всичко спира. Това е твърде луксозно за страна като България. Този тип планове са приоритет и трябва да продължи да се подготвя и предоговаря, независимо кое е правителството, за да може да се възстанови икономиката", категорично посочи в "Хоризонт до обед" евродепутатът.

Тя изрази мнение, че е можело още през март да се предложи окончателен официален вариант в ЕК, а такъв официално не е представен. Михайлова обаче заяви, че такъв план трябва да се представи, защото иначе ресурсът се преразпределя:

"А планът е за инвестиции и е много важно да не държим този план като заложник на изборите", заяви тя.

Още по темата - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна