Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров: Няма опасност от преливане на яз. "Копринка"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Министерството на околната среда и водите очаква обилно снеготопене в следващите дни. Това обяви при проверката си на язовир "Копринка" в Старозагорска  област министър Емил Димитров. 

„Няма опасност от преливане на язовир Копринка“, категоричен беше Димитров. 115 млн. куб. м. е наличният обем на водния обект, който в момента е запълнен на 80%. 

Водата от него в момента се насочва към реките Тунджа и Марица. 

Димитров увери, че са взети под внимание всички рискове и се освобождават нужните обеми, които да поемат водата. 

"Язовир "Копринка" се поддържа на едно оптимално ниво от 115 милиона, така че няма опасност от преливане. ВЕЦ-а сработва водите така, както сме дали график от Министерството и се опитваме 17 кубика да минат най-много в момента - 10 отиват към Стара Загора, другите се изпускат към "Жребчево". В случай на необходимост можем до 40 кубика без реките да прелеят".

Димитров увери, че МОСВ е взело всички необходими мерки по изпускане на водоемите, за да освободи необходимите обеми, които да поемат очакваното обилно снеготопене. 

Министърът заяви, че ако водните ресурси бъдат управлявани правилно, няма да се стига до кризисната ситуация от миналата година и вода ще има за питейни нужди, за производство на електроенергия и за поливане

Той е дал разрешение за сваляне на нивата на язовирите "Порой" и "Ахелой" край Бургас, за да бъде извършен ремонт на стените.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна