Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оформят втори археологически парк в София до есента

Снимка: Аделина Ангелова

Втори археологически парк на мястото на малко известния късноантичен мавзолей в София ще бъде създаден до края на лятото, съобщиха от Столичната община.

По откритите предмети и направени археологически проучвания специалистите предполагат, че тук се намира крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин, в чиито предели попада и т. нар. мавзолей на Лозенския хълм – днес част от столичния район „Лозенец“ и съвсем близо до центъра на града. Вероятно мавзолеят е направен за членовете на знатната римска фамилия в подножието на хълма.

Това, което знаем от дистанцията на днешното време, е, че Лозенският хълм е бил обитаван в късната античност - втората половина на IV век, каза зам.-кметът доц. Тодор Чобанов днес при посещение на археологическите проучвания от ръководствата на общината.

Теренът, на който се намира мавзолеят, беше спасен от инвестиционни намерения за застрояване след 2001 г., когато археологическите проучвания са възстановени от археолозите Константин Шалганов и Марио Иванов от Регионален исторически музей – София.

Най-ценният предмет, открит при проучванията е ваза тип „Диатрета“ от втората половина на ІV в. и може да се види експонирана в залите на Регионален исторически музей-София.

Разкрити са още над 160 монети и златен коланен накрайник, гривна, гребен и други предмети, свързани с живота на знатната фамилия.

Сходен, но по-малък мавзолей е разкрит в италианския град Равена. Фокусът на софийския античен обект е разкритата сграда, която е една от най-големите за Римската империя с подобен характер.

В проекта е предвидено да се изпълнят консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки от мавзолея и по саркофазите. Ще бъде оформено пространство тип беседка за запознаване на посетителите с историята на мястото и детска площадка, паркова алейна мрежа и осветление, места за отдих и детски кът, както и ново озеленяване в околното пространство.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.