Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вълчев: Предсрочни избори могат да са краят на ГЕРБ

Ако се направи опит за съставяне на правителство, до една година Борисов ще се върне в управлението, прогнозира той

Проф. Даниел Вълчев
Снимка: БГНЕС

Ако се направи опит за съставяне на правителство, до една година Борисов ще се върне в управлението. Ако се стигне до предсрочни избори, много вероятно това да се окаже краят на ГЕРБ. Този анализ направи пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието. 

По думите му на изборите се е случило това, че "едно раздробено и изплашено общество" е събрало сили и е успяло да каже, че не иска повече да бъде управлявано така.

"Всеки компромис с първата по мандати партия ГЕРБ е много труден, дори невъзможен", подчерта той и добави, че според него няма нищо драматично в това дали ще има парламентарно правителство, или служебно, ако се гледа с очакване за голяма промяна.

"Няма лошо да се мине през едни избори, тогава би било по-лесно да се търсят коалиции", смята той и прогнозира нови избори през юли, на които ГЕРБ да загубят поне една трета от гласовете си.

Проф. Вълчев коментира, че месеци преди изборите на 4 април ГЕРБ са опитали през приближени хора в БСП да подготвят голяма коалиция между тях:

"Корнелия Нинова излезе победител в това, защото удържа собствената си партия и такава коалиция ГЕРБ-БСП се оказа невъзможна днес".

Прогнозата му е, че предложението за правителство на ГЕРБ ще е мимикрия, защото, ако имаше възможност то да получи подкрепа, Бойко Борисов сам щеше да бъде предложението за премиер.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Даниел Вълчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени