Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Снимка: фондация „Живите български корени“

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“.

Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност.

Жасмина Бушева-Кацарска„Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм израснала с народните български приказки, които моята баба ми разказваше. Оттам дойде вдъхновението за първия разказ и за сътворяването на книга. Магията на българския корен е много силна. И хората, които имат очи и сърце, те ще я видят и ще я почувстват.“ – споделя писателката.

Родом тя е от самодивски край – от с. Брегово, Видинско, където всъщност са заснети и фотографиите за корицата на книгата – „Петър Петров засне тези кадри в така наречените от народа – "самодивски свърталища" във Врачанския балкан. Участваха три момичета. Снимаха се боси в гората, по ризи, студено беше, но с такава безкористност и любов. И вярвам, че любовта на всички, с които работихме по книгата, създаде тази магичност в нея.“

Книгата се появи в интернет пространството този месец, но официално ще бъде представена в България, когато пандемичната обстановка утихне: „Много си мечтаем с фондация „Живите български корени“, благодарение на които книгата е на бял свят, да направим едно подобаващо представяне, но ще изчакаме по-добри и спокойни времена.“

Завършила славянска филология във Великотърновския университет, през последните три години, Жасмина Бушева-Кацарска, се потапя в необятната българска народност и душа. Облича красивите картини в съзнанието си с думи, за да научи и читателя отговора на въпроса: как се раждат самодивите?!

Вълнуващото интервю с Жасмина чуйте в звуковия файл, съпроводено от изпълненията на Милена Ставрева, ОНМ на БНР и песента на Георги Андреев – „Самодива“ и това на Пламен Димитров с песента „Два са змея в гората бият“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна