Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серенадите на Даниел Хоуп и Цюрихския камерен оркестър

Новия си албум музикантите записват по време на пандемията

Даниел Хоуп
Снимка: Томас Енцерот

В очакване сме на първото гостуване в България на световноизвестния цигулар Даниел Хоуп, който на 15 април ще солира на Софийската филхармония в Концерт за цигулка и оркестър от Бенджамин Бритън. На диригентския пулт ще застане Григор Паликаров, а участие в събитието ще има и оперната прима Александрина Пендачанска, която ще изпълни сцени от опери на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. 

Eдин от актуалните звукозаписни проекти на Даниел Хоуп e издание на Deutsche Grammophon, с което се отбелязва 75-годишнината от създаването на Цюрихския камерен оркестър.

Даниел Хоуп е избран за артистичен директор на състава през 2016 г. след поредица диригенти и като наследник на небезизвестния сър Роджър Норингтън, а така Цюрихският камерен оркестър показва ясно и желаната посока на развитие - с вече разпознаваем звук и изграден ансамбъл, да има за лидер елитен цигулар, който да води състава от концертмайсторското място, както някои други камерни оркестри със световна слава.

Изследването в дълбочина на жанра серенада, който съществува от столетия и е особено харесван от публиката, довежда до съставянето на програма от три емблематични цикъла: опус 48 на Пьотр Илич Чайковски, опус 20 на сър Едуард Елгар и накрая, но не на последно място - "Малка нощна музика" от Волфганг Амадеус Моцарт. Интересна е подредбата им, тъй като не е следвана хронологията при появата на творбите в исторически план.

„Острови на щастието“ - такова мото са избрали музикантите от Цюрих, водени от звезда с фамилията Хоуп (в превод - Надежда). И това казва много за насоката, поета с този компактдиск, записан изцяло през септември 2020 г., в тежките месеци на пандемията от коронавирус. Тъй като Цюрихският камерен оркестър прави много турнета, а явно това е било невъзможно задълго, тези "Серенади" - острови на щастието, са били до голяма степен и острови на спасението за швейцарците. И те са се постарали да дарят надежда с музика - една много благородна и красива кауза.

Албумът "Серенади" на Цюрихския камерен оркестър, воден от Даниел Хоуп, е на световния музикален пазар от края на месец януари 2021 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени