Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прозорецът към Руския театър

27-о издание на най-големия фестивал на руския театър „Златна маска“ в Москва

Снимка: goldenmask.ru

Фестивалът "Златна маска" връчва най-авторитетните награди в руския театър. Учреден през 1993 година от Съюза на театралните дейци на Русия, той обхваща всички жанрове на сценичните изкуства. Само през тази година в неговия афиш са включени 56 спектакъла и 189 номинации. Фестивалът протича "на живо", но неговата секция Russian Case, която е за чуждестранна публика, премина тази година в онлайн формат.

За представените в колекцията спектакли, за дискусиите, включили над 400 събеседници от цял свят, за имената, които дават облика на съвременната руска сцена, говори в "Артефир" Невена Праматарова с драматурга Майя Праматарова.

сн. Ира Полярная

Специално място в разговора е отделено на спектаклите на режисьори като Дмитрий Кримов, Андрей Могучий, Юрий Бутусов, както и на знаковите театрални зони в Москва като "Гогол Център" на Кирил Серебреников и "Електротеатър" на Борис Юхананов.

Става дума и за мястото на европейските режисьори в руския театрален афиш като Алвис Херманис, Ян Фабър, Саймън Макбърни и Кети Митчел. Припомнят се постановките на Александър Морфов, номинирани и награждавани през годините с тази престижна премия.

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!