Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Митева-Рупчева е председателят на 45-ото Народно събрание

| обновено на 15.04.21 в 18:41
Ива Митева-Рупчева
Снимка: Ани Петрова

Ива Митева-Рупчева от партия "Има такъв народ" бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание. 

Кандидатурата ѝ бе подкрепена от 163 депутати. Нямаше нито един "против", а от ГЕРБ гласуваха "въздържал се". От дистанционно участващите в заседанието депутати трима души бяха "за", а един гласува "въздържал се".

В първата си реч като председател на парламента Ива Митева заяви:

„Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми – дело не на каприза на минутата, а плод на здраво обмисляне и всестранно разглеждане, както казва Тодор Икономов. Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, издигнати във върховен принцип в преамбюла на Конституцията ще бъдат зачитани в това Народно събрание. Уважаеми колеги, нека положим усилия за диалог помежду си, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа“.

С единодушие за заместник-председатели на парламента бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева от „Има такъв народ“, Кристиан Вигенин от БСП за България, Мукадес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от „Демократична България“ и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“.

Снимка: Ани Петрова

Ива Митева-Рупчева беше избрана със 163 гласа "за".

„От името на „Има такъв народ“ предлагаме за председател на Народното събрание Ива Митева-Рупчева. За да сравните това, което ще прочета и това, което чухте преди малко - за прекрасната кърджалийска представителка, с уважение“ – така, изрично разграничавайки се от ГЕРБ, председателят на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов представи кандидатурата на твоята партия за шеф на парламента.

А биографията на родената в Разград Митева включва юридическо образование от Софийския университет, дългогодишен стаж в Министерството на правосъдието и в администрацията на парламента, като последно - при управлението на ГЕРБ, е била директор на Дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ в Народното събрание и е съветвала Правната комисия при писането на законопроекти, включително и по промените в Изборния кодекс.

Задочен докторант по конституционно право в Института за държавата и правото на БАН, хоноруван преподавател в Нов български университет по практическо нормотворчество.

В първата си реч от парламентарната трибуна Митева заяви:

„Към нас и  към нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми“.

А вече в кулоарите призна, че едва след тази реч е влязла наистина в ролята на председател:

„Мисля, че в момента, в който казах словото, напрежението наистина се отпусна. Може би, защото вече се е почувствал в нормалната, естествена среда“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна