Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Дичев: Лош сценарий ще е мандатът да стигне до трета парламентарна формация

Проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

"Със стабилно мнозинство беше избрана председателката на Народното събрание, която е от "Има такъв народ", с такова мнозинство може да се избере и правителство. Аз съм обнадежден". Това каза пред БНР Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Той прогнозира, че с мандата на ИТН ще бъде съставено правителство, "подкрепено от десните партии" и БСП:

"ДПС е мистерия - не е ясно какво искат и къде стоят. Знаем, че прокуратурата е под техен контрол и дали ще се съгласят на основното - реформа на прокуратурата".

Отиването към връчване на мандат за съставяне на правителство на трета парламентарна формация той определи като лош сценарий, при който може да започне роене и разпадане на парламентарни групи. 

Битка между ГЕРБ и "Има такъв народ" по темата за мажоритарния вот прогнозира проф. Дичев:

"Тошко Йорданов каза, че нямат мнозинство, за да наложат тази промяна. Тутакси г-жа Десислава Атанасова, вероятно това е стратегията на ГЕРБ, заяви, че ще внесат законопроект за мажоритарно гласуване, да видим как ще гласува ИТН".

Според културолога поведението на Бойко Борисов, който изпрати писмено в деловодството на Народното събрание оставката на правителството, е позорно.

"Смяната на сградата на парламента е свързана с неговото поведение - превръщане на парламента в машина за гласуване и подкрепа на някакви негови решения, без достъп на журналисти", смята той.

"Откриването на парламента в старата сграда е ясен знак, че ще се прекрати връщането към практиките на комунизма, което извърши ГЕРБ с овладяването на медиите и прокуратурата, краденето на бизнеси", коментира проф. Дичев.

Той подчерта, че символът на сградата на Народното събрание е много важен и депутатите ще сбъркат, ако изберат удобството на на новата парламентарна сграда, която е партийният дом на БКП.

"Протестът намери своя парламентарен израз - хората не са навън, те изпратиха своите представители в Народното събрание", заяви проф. Дичев.

По думите му речта на президента Румен Радев пред депутатите е била прекрасна.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Ивайло Дичев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!