Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата в края на март е 6,5%, 214 хил. безработни са регистрирани в бюрата по труда

| обновено на 15.04.21 в 18:59
Снимка: БГНЕС

Безработицата в страната в края на март е 6,5 процента или 0,4 на сто по-ниска спрямо февруари, а в бюрата по труда са регистрирани общо 214 000 безработни. Това сочат последните данни на Агенцията по заетостта. В сравнение с март 2020-а година регистрираните безработни са с 6000 души по-малко. Подробностите от репортера Мария Костова:

Данните на Агенцията по заетостта сочат още, че в бюрата по труда през март 2021 година са се регистрирали нови 25 хиляди души, което е с 280 безработни повече в сравнение с февруари.

Започналите работа са с почти 7000 повече спрямо февруари и достигат 25 хиляди души. 78% от тях са устроени в реалната икономика, а всеки пети е нает в сектора на преработващата промишленост.

Сред най-търсените професии през март са персонал, зает в сферата на персоналните услуги и грижите за хората, шофьори, машинни оператори, работници в преработващата промишленост, строителството, продавачи и др.

За запазване на заетостта продължават да работят антикризисните мерки 60 на 40 и проектът „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от Covid-19“.

През месец март близо 160 хиляди заети са били подкрепени по тези мерки. За 50 хиляди души са осигурени средства по мярката „Запази ме“, която е за подкрепа на хората в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!