Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел се ваксинира с "АстраЗенека", не е ясно дали ЕС ще разчита на компанията

| обновено на 16.04.21 в 18:25
Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служителите на Европейската комисия получават само ваксини на  Pfizer срещу Covid-19. Това бе съобщено официално днес, след като председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че е получила първа доза, без да уточнява вида на препарата.

По всичко изглежда, че Европейският съюз ще се откаже от нови договори за ваксини срещу Covid-19 с "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън", заяви френският министър на промишлеността Агнес Пание - Рунаше, след като подобни твърдения се появиха по-рано в Италия.

„Има голяма вероятност. Не е взето окончателно решение, но не водим преговори „Джонсън и Джонсън“ и "Астра Зенека" за нови договори, а предприехме такива с Pfizer/BioNTech и Moderna”

50 милиона дози от препарата на  BioNTech/Pfizer, чиято доставка за Европа е планирана до края на годината, се очаква да бъдат получени в много по-кратки срокове, вероятно още до края на април.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел бе имунизирана срещу Covid-19 с първа доза от ваксината на "Астра Зенека". Със съобщение в туитър Меркел благодари на всички, които допринасят за ваксинационната кампания и на хората, които вече са се имунизирали.

Също в туитър, директорът на най-големият производител на ваксини в света - Индийският институт за серуми се обърня директно към американския президент Джо Байдън да отмени забраната за износ на основни съставки за производството на ваксини срещу коронавируса. Адар Пунавала изтъкна като аргумент кризата в снабдяването с ваксини за развиващите се страни.

Италианският премиер Марио Драги обяви, че предстои ограниченията заради пандемията да бъдат облекчени в много области от 26 април.

Германия извади днес Великобритания от списъка си със зоните с висок риск от коронавирусна зараза.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна