Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Работодатели и синдикати искат удължаване на антикризисните мерки

| обновено на 16.04.21 в 16:12
Снимка: Ани Петрова

Работодателите и синдикатите у нас поискаха повече пари по Националния план за възстановяване и устойчивост и удължаване на антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса до края на годината. 

Предложенията са оформени в обръщение до народните представители, с искане за среща през следващата седмица. 

Бизнесът и синдикатите са формулирали допълнителни предложения към Националния план настояват те да бъдат вписани още до 30-и април, така че документът да стигне навреме в Брюксел и страната ни да получи първите плащания по него от тази есен. 

„Да доразвием трите фонда - за технологична модернизация, за „зелен преход“ и дигитализация. Настояваме към вече наличните 900 млн. лева да се допълнят 400 млн. лева допълнително и общият ресурс да стане 1,3 млрд. лева. Това са парите, които най-лесно ще стигнат до фирмите. Ваучерната програма за базовите дигитални умения в момента е финансирана с 200 млн. лева. Смятаме, че трябва да стигне до 500 млн. лева. И последната мярка, която искаме депутатите да чуят от нас, е допълнителен 700 млн. лева ресурс за насърчаване на производството и съхранение на ел. енергия от ВЕИ за собствени нужди, на предприятия и домакинства“, обяви Пламен Димитров от КНСБ.

Бизнесът поиска удължаване на антикризисните мерки в подкрепа на индустрията и заетостта до края на годината. Специално за безработните Евгени Иванов от КРИП посочи: 

„За всеки нает безработен държавата ще помогне на работодателя с минимална работна заплата, здравни и социални осигуровки, плюс платен отпуск“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.