Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Трифонов: Мажоритарни избори ще бъдат въведени при сигурен и спокоен парламент

| обновено на 16.04.21 в 17:34
Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов разкритикува „намерението на ГЕРБ да внесе в парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна“.

„Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци?“, написа Трифонов във Фейсбук.

И допълни:

„Е, отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката.

Така, както пожелаха промяна на Конституцията чрез Велико народно събрание, само и само да се спасят от протестите. Тогава номерът мина, щото Народното събрание беше друго.

За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси“.

Според Слави Трифонов ГЕРБ са токсична партия и няма да получат време.

„При един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си“, подчерта Трифонов.

ГЕРБ: Не е хубаво нов политически проект да лъже избирателите си

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обясни, че в момента разработват последните параграфи на промени в Изборния кодекс и те ще бъдат внесени. Тя се обърна към "Има такъв народ" и напомни: 

"Че заедно с ГЕРБ ние имаме 126 гласа и никакви мотиви, че те нямат мнозинство в този парламент или подкрепа не могат да бъдат разумни. Не е добре, макар и за нов политически проект, да започва с лъжа към избирателите си".

От "Има такъв народ" обаче не смятат, че са излъгали избирателите. Станислав Балабанов заями: 

"Ние сме последователи. Ще има мажоритарен трус със сигурност...но затова се изисква повече време. Има райониране, предстоят вероятно предсрочни избори, така че всичко по реда си".

Останалите партии в парламента не подкрепят въвеждане на мажоритарна избирателна система. 

Христо Иванов от "Демократична България" нарече инициативата на ГЕРБ "провокация", а решението на "Има такъв народ" - мъдро: 

"Тези, които имат пари и административен ресурс, котерии, ще бъдат в много добро положение всъщност да се възползват. Малките партии ги няма. Всичко отива в ГЕРБ и ДПС. Със сигурност никой не иска това да се случи като резултат, нали?".

Възраженията на Крум Зарков-БСП: 

"В българските реалности тя ще доведе до много по-малко представителност на парламента, без да казваме, че ще доведе и до по-лесното закупуване на мандати".

Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" каза:

"Мажоритарната система изисква райониране, изисква равна тежест на мандати. Някой някога да ви е говорил, да е правил такова нещо? Някой да има изобщо идея? Стига с тия импровизации".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!