Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за обоиста Георги Теодосиев

Повече от четвърт век във всяко издание на предаването „Алегро виваче“ припомням на нашите слушатели забравени български музиканти от миналото и констатирам, че много рядко съм говорила за нашите великолепни изпълнители на духови инструменти. Спомням си, че през 50-те години, когато започнах да посещавам редовно симфонични концерти, Софийската филхармония имаше невероятна група дървени духови инструменти. Спомням си флейтиста Иван Бончев, обоиста Георги Теодосиев, кларинетистите Кирил Димитриев и Сава Димитров, фаготиста Кирил Коцев - и това са само водачите на групите. Какви прекрасни музиканти бяха, как темброво се сливаха в една великолепна звучност, колко артистични бяха в своите изяви.

Имаме повод да си спомним за обоиста Георги Теодосиев - на 7 април 1921 г. отбелязваме 100-годишнината от неговото рождение. Близо 20 години той е солист на Софийската филхармония, но в началото на 60-те години заминава да работи  в чужбина и внезапно си отива от света на 49-годишна възраст през 1970 г.

Роден в Хасково, Георги Теодосиев учи обой при местния капелмайстор Борислав Благоев, а вероятно и при вуйчо си Сава Панев - обоист в Царския симфоничен оркестър. Следва в Държавната музикална академия, в класа на д-р Спасов - личност, за която трябва да се говори и която не трябва да бъде забравена. После се обучава при проф. Христо Петков, а камерно музика учи при проф. Никола Стефанов.

На Първото общобългарско състезание за певци и инструменталисти през 1948 г. Теодосиев е награден и това дава тласък на кариерата му като концертиращ инструменталист, въпреки че още като студент той става солист на Царския симфоничен оркестър (по-късно прераснал в Софийска филхармония). По негова инициатива е създаден Филхармоничният духов квинтет, в който участват водачите на групите в оркестъра. С този състав изнасят много концерти в цялата страна. Сслед това е създадена и нова формация - Български духов квинтет, в който участват Борис Стоянов - флейта, Геори Теодосиев - обой, Сава Димитров - кларинет, Марко Минев - фагот и Христо Хараламбов - валдхорна - много престижен състав с преставителни изяви.

Теодосиев е бил солист и на всички симфонични оркестри в страната. Все пак най-впечатляващи са били неговите изяви със Софийската филхармония. Неслучайно видни диригенти като Абендрот и Бонгарц при гастролите си в София веднага обръщат внимание именно на солиста обоист и го канят за оркестрант в големи оркестри на Германия като Дрезденската филхармония, например. Уви, тогаващните власти не му дават тази възможност за професионална изява. Интересен факт е, че при повторното гостуване на Абендрот в България той специално донася една кантата от Йохан Себастиан Бах за сопран и обой, имайки предвид възможностите на Теодосиев - и изпълнението е блестящо. Чак след 6 години, когато диригентът на Белградската филхармония Живоин Здравкович е впечатлен от качествата на обоиста и го кани за солистична изява в Белгард, а след това и за солист оркестрант на Симфоничния оркестър на град Кайро в Египет, където той е главен диригент, властимащите позволяват на Теодосиев да замине. В Кайро цели 7 години той жъне успехи като обоист и продължава активната си дейност като камерен изпълнител.

Георги Теодосиев притежава и дарбата да преподава - винаги обкръжен от млади музиканти, които го търсят, за да споделя щедро ценния си опит. Но и в тази дейност той има затруднения – допуснат е да преподава само във Филхармония „Пионер“. Независимо от всички създавани в онези времена пречки, много от обоистите от следващите поколения дължат част от успехите си именно на своя „нещатен“ учител.

Георги Теодосиев е роден музикант - от тези, на които природата е дала всичко. Той носи музиката в себе си и я подарява на всички.

Изпълнение на Георги Теодосиев като солист в Концерт за обой №3 от Хендел можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна