Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пастор Асен Христов има осем висши образования, но избра да е духовен водач

Асен Христов
Снимка: личен архив

Едно сираче, останало без майка едва четиригодишно и израснало по сиропиталищата, днес помага на хиляди хора, превръщайки се в естествения лидер на своите духовни братя и сестри. Пастор Асен Христов от Разлог има осем висши образования, последната му специалност е "Право", все още не е завършил двете докторантури. Убеден е, че мисията му е друга. Най-добрият му приятел е съпругата му Ваня, с която са заедно от домовете за сираци, през студентските години и досега. Дъщеря им Естер е отличничка, но той цени много повече шестиците на децата, които нямат компютри и телефони.

"Човешкият живот трябва да бъде стремеж към нещо, не е въпросът да се докажеш, а да удовлетвориш себе си повече. Почивка само горе на небето. Човешкият живот е кратковременен, краткотраен,  80-90 години няма да ги усетим как ще излетят, но не трябва да забравяме, че често човешкият живот е непредсказуем и ние не сме подготвени за смъртта. Искам да оставя диря в живота на хората, на децата, на сираците, на вдовиците", каза за БНР пастор Асен Христов.

В предаването "Рано в неделя" той сподели, че иска да живее повече между хората, отколкото да прекарва на академичната скамейка.

"Съпругата ми е най-добрият ми приятел, тя също е сираче. Имам много роднини, много братовчеди, в махалата живеем в по-тесен кръг, в по-близки отношения".

Снимка: личен архив

По думите му, "за да бъдеш лидер трябва да имаш качества, които да формираш".

"Лидерството не е в големите неща, лидерството е в отношенията към малките хора".

Пастор Асен Христов сподели, че най важното нещо за него е вярата. Съградил е най-голямата протестантска църква в страната. Той е и председател на Асоциацията на ромските пастори в страната. 

"Голямата ми мечта е да видя този народ променен. Затова съм в България, искам България да е друга това е голямата ми мечта".

Снимка: личен архив

Разплаква се, когато говори за успешната кауза да съградят нови домове на семейства от Разлог, чиито бараки изгоряха при голям пожар през септември 2019.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна