Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Няма да бавим мандата, целта изглежда е служебен кабинет

| обновено на 18.04.21 в 12:27
Бойко Борисов на извънредния брифинг в централата на ГЕРБ в София.
Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ няма да бави мандата за съставяне на правителство, след като го получи от президента. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията и премиер в оставка Бойко Борисов.

Той обаче допусна, че втората по големина партия няма да предложи правителство, а целта е да се стигне до служебен кабинет на държавния глава Румен Радев.

Борисов изрази убеденост, че проектът на ГЕРБ за ново правителство няма да бъде приет, но и друг няма да бъде и предложен.

„Изобщо няма да го бавим. И да видим тяхното правителство. Колегата Трифонов, от утре след карантината да ги събере да правят правителство, министри, каквото искат, не им се бъркам. Имат мнозинство.

Само че моят страх е, че те няма да направят правителство. Те им трябва служебно правителство на Радев и през месеците на репресии да се опитат да постигнат по-добър резултат“, каза Борисов.

Новият парламент е показал пълно съглашателство между ДПС и „Демократична България“, коментира Борисов.

„Нали виждате как гласуват. Мисля, че за всеки стана ясно, че ГЕРБ и ДПС не са имали, нямат и няма да имат общо. И целият летен преврат, започващ с „Росенец“ от Христо Иванов, е добре координирано общо действие на „Да, България“ и със ДПС“.

Бойко Борисов нарече спекулация твърдението, че кабинета в оставка няма изготвен План за възстановяване.

„Те искат да правят скандал, затова е викането, не за Плана. Но ако те казват: „Искаме да дойде Борисов тук, за да го мачкаме, че сега ни е паднал, въпреки че ни победи, и мене да ме вкарат в словоблудството, няма да стане“.

Бойко Борисов коментира още, че в гласуваната оставка на правителството в петък мнозинството е създало правен спор.

„В желанието си толкова да унижат ГЕРБ, че те в петък приеха такова решение. Защото сега министрите, които са уволнени от парламента, в сряда ще се явят да искат да стават депутати, защото те с акт на парламента са махнати оттам. И ние сега дори да искаме да го пратим Плана в парламента с решение на Министерски съвет, това може да бъде обжалвано пред Конституционния съд. А нали там бяха новите най-велики юристи, прависти“.

Утре президентът Румен Радев ще се срещне с представители на партиите от новия парламент, за да проведе консултации преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна