Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Иванова-Додо е победител в конкурса за пиеса на театър „София“

Теодора Иванова-Додо
Снимка: театър „София“

Пиесата „Цветята“ на Теодора Иванова-Додо е големият победител в шестото издание на конкурса за написване на съвременна българска пиеса на театър „София“. Наградата е две хиляди лева и поставяне на текста на сцена. Това ще стане съвсем скоро. 

Директорът на театър „София“ Ириней Константинов обяви големия победител и отличените пиеси в шестия явен конкурс за написване на съвременна българска пиеса. Сред 43 претендента „Цветята“ на Теодора Иванова-Додо е безспорният фаворит на комисията с председател самия Ириней Константинов и членове Анелия Янева - театровед и театрален критик, проф. Маргарита Младенова - театрален режисьор, преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и проф. Георги Каприев от Софийския университет, който е и театрален критик. Авторката на спечелилата пиеса ще получи 2000 лева награда, а работата по поставянето на пиесата започва веднага на камерната сцена, като намерението е премиерата да бъде през юни. 

"Театър "София" има такава традиция, където е невъзможно да не бъде направен такъв конкурс. Това е театърът с най-добрите драматурзи, най-добрите автори на пиеси, едни от най-добрите български поети. Удоволствие беше да влезеш в бившия клуб на театър "София" и да видиш на масата в центъра как седят хора, пред които само изпитваш желание да се поклониш с цялото уважение. Това бяха Иван Радоев, Стефан Цанев, Константин Илиев, Кольо Георгиев, тогавашен директор на театъра, Първан Стефанов и за мен беше вътрешна необходимост да организирам конкурс на името на театър "София".

Проф. Маргарита Младенова, режисьор и член на журито коментира, че не всеки диалог е пиеса, както и не всяка чертичка върху листа е картина.

„Много е хубаво, че толкова хора държат на театъра през драматургията и се опитват да пишат пиеси. Голяма част от тези 43 текста имат интересни идеи, бяха писани от хора с въображение, има жив диалог, даже образи. Това, което според мен е проблем на младата драматургия, е неумението да замисли драматургична ситуация, която да притиска вътре образите, да разкриват своите намерения, своите мотиви и това да бъде акция“.

Анелия Янева, театровед и също член на журито, заяви:

"За мен най-голямото достойнство на този конкурс е, че създава среда за развитие на българска драматургия, независимо кои са финалистите и колко са финалистите. Автори имат стимул да пишат за български театър, което никак не е за пренебрегване и подценяване“.

Според четвъртия член на журито - проф. Георги Каприев, добрата новина е, че пиесите са 43.

„Помня, че когато 2004 г. стартира конкурсът на „Аскеер“ за драматургия, но той е за поставяни пиеси, ние имахме 9 пиеси първата година. Българската драматургия беше отритната, подценявана, минаха години. Ние имаме истински интерес към драматургията, това е много добра новина за пишещите хора в България".

Пиесата на Теодора Иванова-Додо „Цветята“ ще влезе в сборник, заедно с още четири текста от конкурса - „Срещата“ на Яна Добрева, „Бягай!“ на Ангел Калев, „Домино“ на Теодора Георгиева и „Езикът заминава“ на Галя Константинова. От театър „София“ обявиха, че ще има и седмо издание на конкурса за съвременна българска пиеса, който предстои да се проведе след 2 години.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна