Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

34 художници нахлуват с арт инсталациите си в градската среда, за да проговорят срещу езика на омразата

Николай Петров- Glow в действие на ул. Бачо Киро 38

Fine Acts с нова шарена инициатива за по-пъстър свят без реч на омраза. 34 художници се включиха в инициативата.

„Рисунките ни трябва да провокират чрез изкуството емпатия у хората по важни социални и обществени теми“, каза в „Хоризонт до обед“ Ана Алексиева от Fine Acts. 

Графити артистът и художник Николай Петров - Glow, чиято най-мащабна до сега като размер работа може да се види на столичната улица „Бачо Киро“ №38:

„Аз се включих в тази инициатива, защото обичам града и неговите улици, аз живея успоредно с града, израснал съм с хип хопа, графитите, припознавам в себе си тази субкултура. Отне ми доста време да осъзная как тези пана и графити променят облика на града. Изкуството създава мостове между хората и трябва да носи позитивно настроение“.


Сред имената, които се включват в инициативата, са Станислав Беловски, Венелин Шурелов, Николай Петров – GLOW, Розалина Буркова, Деси Баева, Вито Валентинов, и много други. 

Венелин Шурелов

Втората арт намеса е видео инсталация на художника Венелин Шурелов. Той използва уличното осветление, като възможност да се „осветлят“ лицата на една невидима общност. Работата е и “практично средство да видим пътя си, къде стъпваме, върху кого?”, казва Шурелов. Локацията е до Галерия “Сердика” на Женския пазар в София.

Третата градска арт акция е посветена на темата за бежанците. “Другите хора“ на артиста Станислав Беловски, която може да бъде видяна в открития двор на Гьоте-институт в София, е композиция от огледала, компоненти от класическо произведение и съвременна фотография. Според Беловски, “ако войнстващо нетолерантните имат по-често възможност да влязат в непосредствен досег с другите/чуждите/обектите на омразата, постепенно ще разберат, че въпреки всички различия, това са хора със същите емоции, грижи, мечти като тях самите”.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.