Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън се е отказал да посети Шотландия

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън се е отказал от плановете си да посети Шотландия, за да води кампания в полза на Консервативната партия преди общите избори там на 6 май. Според "Гардиън" появата му на север може да доведе до обратен ефект и да мобилизира привържениците на независимостта на Шотландия. 

Дъглас Рос, лидер на шотландските коснерватори призна, че Борис Джонсън няма да ходи в Шотландия въпреки изявленията му през януари, че нищо не може да го спре да води кампания за запазване на съюза. "Гардиън" коментира, че това е ясен знак, че партията са страхува, че лошият рейтинг на премиера в Шотландия може само да навреди на кампанията ѝ. 

Говорителката на премиера Алегра Стратън заяви, че причината посещението да не се състои е коронавируса, но "Гардиън" припомня, че Джонсън е посетил доста места в рамките на кампанията на торите в Северна Англия и дори Шотландия през януари, когато случаите на заразявания бяха много високи, а ограниченията много по-строги. Шотландските консерватори обещават да налеят милиарди за справяне с продоволствената бедност в училищата и за финансиране на здравеопазването с идеята да отклонят гласове на избиратели на Лейбъристката партия, които са против независимостта на Шотландия. Дъглас Рос смята, че по този начин ще спре Шотландската национална партия да поиска втори референдум за независимост. 

Очакванията обаче са, че националистите на Никола Стърджън ще спечелят мнозинство в новия парламент. Последната анкета на  Ipsos Mori показва, че 51% от гласоподавателите в цялото Обединено кралство смятат, че Стърджън ще получи право на втори референдум за независимост, ако спечели убедително изборите в Шотландия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна