Eмисия новини
от 22.00 часа

Обявяват присъдата на полицая, обвинен в убийството на Джордж Флойд

Протест след смъртта на Джордж Флойд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдебни заседатели решават за присъдата в делото срещу бившия американски полицай, обвинен в убийството на Джордж Флойд в Минеаполис. Дерек Шовин е обвинен в предумишлено убийството втора и трета степен и втора степен непредумишлено убийство. 

По време на заключителните пледоарии обвинението заяви „това е убийство,“ а защитата заложи на тезата, че Шовин е спазвал процедурите на обучението си като полицай. 

Адвокати и свидетели използваха определенията „приемливо“ и „неприемливо“ що се отнася до използването на сила от Шовин спрямо афроамериканеца. Подобни определения са били ключови в предишни дела срещу униформени. 

Преди три десетилетия в подобно дело съдът единодушно решава, че за „приемливостта“ на употребата на сила се съди от гледната точка на полицая вместо да се вземе предвид общата картина. 

Така съдебните заседатели имат задача е да се поставят на мястото на Шовин и да решат дали благоразумен полицай би действал както него при същите обстоятелства. С други думи, дори общата картина да показва, че не е имало опасност за живота на Шовин някои могат да приемат, че той е действал, защото е вярвал, че животът му е бил в риск. 

Джордж Флойд загина при задържане от полицията след като Шовин го притиска с коляното си в продължение на девет минути на 25 май миналата година. Задържането уловено на камера показа отчаяните опити на Флойд да обясни, че не може да диша. 

Смъртта на Флойд породи безпрецедентни протести в страната и чужбина и се превърна в една от ключовите теми на президентската кампания миналата година.   

По информация на няколко източници на Ен Би Си американският президент Джо Байдън се очаква да се обърне към нацията след произнасяне на присъдата по делото. От администрацията също планирали действия за възможни демонстрации в отговор на присъдата. 

Около съдебната зала на процеса в Минеаполис има сериозни мерки за сигурност, изпратени са и представители на Националната гвардия. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.