Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия: Стоки на Гебрев са били мишена на експлозията в оръжеен склад през 2014 г.

| обновено на 20.04.21 в 12:04
Ян Хамачек - 19 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешките власти потвърдиха, че Емилиян Гебрев е търговецът, чиято стока е била мишена на експлозията в чешки оръжеен склад през 2014 г. Това каза чешкият вицепремиер Ян Хамачек.

Kомпанията „ЕМКО“ вече отрече връзка с инцидента. Разкритията на Прага доведоха до взаимно експулсиране на дипломати от Русия и Чехия.

„Вярно е, че е имало е опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало, казва в интервю Ян Хамачек, който в момента е и външен министър, освен вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чехия.

На въпрос дали получателят на пратката е българският търговец Емилиян Гебрев Хамачек отговаря: „Така е. Срещу същия този човек беше извършен опит за отравяне в България“.

Компанията на Гебрев „ЕМКО“ отрече да е правила поръчки или да е планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея.

Според Прага взривът е дело на същите агенти на руското военно разузнаване, обвинявани за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

В същото време премиерът Андрей Бабиш подчерта, че Русия не е нападала Чехия:

„Не става дума за акт на държавен тероризъм, а за нападение върху стоки, собственост на български търговец на оръжие. Разбира се, присъствието на агенти на руското военно разузнаване на наша територия е абсолютно неприемливо“, каза Бабиш.

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство заради установената връзка на руски разузнавателни служби с експлозиите във Върбетица, взели две жертви, а Русия изгони 20 чешки дипломати като ответна мярка.

От Прага отбелязаха, че руската реакция е по-силна от очакваната и ще обмислят отговор. Москва отрича обвиненията и определя чешката позиция като провокация. 

Руският президентски говорител Дмитрий Песков нарече днес решението на чешките власти за експулсиране на руски дипломати "разрушителен ход за двустранните отношения" и определи линията на Прага като "лишена от здрав разум".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна