Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обяви кандидатите за министри на ГЕРБ

| обновено на 20.04.21 в 15:06
Снимка: Фейсбук/Бойко Борисов

Премиерът в оставка Бойко Борисов потвърди днес, че предлага за министър-председател бившия външен министър Даниел Митов.

Във включване на живо във Фейсбук от болницата, в която вчера Борисов бе опериран, той съобщи, че кандидат за вицепремиер и министър на отбраната е Румен Христов, лидер на СДС.

В проектокабинета има 8 нови министри, начело с номинирания за премиер Даниел Митов.

Един от новите министри от квотата на СДС това е лидерът на сините Румен Христов, който е номиниран за вицепремиер и министър на отбраната, а Любен Дилов - за министър на туризма. В предложения кабинет нови имена още са Делян Добрев, номиниран за министър на енергетиката, Александър Иванов - на регионалното развитие, Ивелина Василева за министър на околната среда и водите, Жечо Станков на икономиката и Калин Вельов за министър на културата. 

В проектокабинета остава Томислав Дончев като вицепремиер и десет от министрите в оставка от кабинета Борисов-3. Това са Екатерина Захариева с номинация за външен министър, Кирил Ананиев - на финансите, Красимир Вълчев - на образованието, Христо Терзийски на вътрешните работи, Десислава Хладова като правосъден министър, Костадин Ангелов - на здравеопазването, Десислава Танева, кандидат за земеделски министър, Деница Сачева - на труда и социалната политика, Росен Желязков - на транспорта и Красен Кралев - на спорта.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви номинациите от заседателна зала в болничното заведение, където е настанен, и посочи: 

"По този начин ние даваме много ясен знак - с Дани Митов, с Румен Христов - за евроатлантическата ни ориентация. Не мога да кажа, че някой от министрите е работил слабо и, ако трябва да бъда коректен, на Краси Каракачанов аз му предложих да остане и в този кабинет военен министър. Той обаче обясни, че той приема вота на избирателите, че не са го пуснали в парламента и също ще бъде опозиция".

Най-късно в четвъртък ще стане ясно дали ГЕРБ-СДС ще върнат мандата на президента, за да се възложи на втората по големина политическа сила за съставяне на правителство "Има такъв народ".

Разпределението по ведомства:

Предложението за министър на културата е музикантът Калин Вельов.

Да оглави МРРБ е предложен депутатът Александър Иванов.

От думите на Борисов стана ясно, че Томислав Дончев ще продължи да отговаря за еврофондовете като вицепремиер.

Екатерина Захариева остава външен министър, а Деница Сачева – социален.

Десислава Ахладова пък остава министър на правосъдието.

За министър на земеделието отново е предложена Десислава Танева.

Жечо Станков е предложението за министър на икономиката, а Делян Добрев - на енергетиката.

Красeн Кралев остава министър на спорта.

Любен Дилов е предложен за министър на туризма. 

Красимир Вълчев остава министър на образованието, а Костадин Ангелов - на здравеопазването.

Кирил Ананиев остава министър на финансите.

Христо Терзийски е предложен за министър на вътрешните работи.

Росен Желязков отново е предложен за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Страхът е на този, който избяга от отговорността да направи кабинет…Разумният човек, като види, че се карат някакви и има скандал в съседите, той се прибира вътре, вкъщи. Той не ходи да види какво става. Сега имат огромно мнозинство, могат да управляват и да направят всичко, което са обещали, всичките партии“, каза Борисов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!